Fotbalisté odpočítávají poslední dny před vrcholem své kariéry

Česká fotbalová reprezentace při přípravě na MS, foto: ČTK

Čeští fotbalisté o víkendu odcestovali na závěrečné soustředění do rakouského Seefeldu. Právě zde před dvěma lety vyladili svou formu, se kterou dokráčeli až k bronzovým medailím na Euru v Portugalsku.

Česká fotbalová reprezentace při přípravě na MS,  foto: ČTK
Asi největší noční můrou jsou pro hráče zranění. Své o tom v posledních dnech ví i Karel Poborský.

"Ty moje poslední dny vypadaly tak, že jsem hodinu denně intenzívně rehabilitoval, protahoval, posiloval. Vlastně to bylo tak všechno, co jsem tomu mohl dát, protože je to klasické svalové zranění. A tam se to bohužel nedá nijak uchvátat. Je to spíš o čase. Začnu pomalu vyklusávat a časem se na to nabalí míč a budeme přidávat, kam mě to pustí."

Karel Poborský,  foto:ČTK
Souboj se zdravím i časem sváděl téměř celou sezónu i excelentní kanonýr Borrusie Dortmund Jan Koller.

"Pro mě bylo důležité, že doktor, který mě operoval, mě ujistil, že se operace povedla a že můžu ještě dalších tři, čtyři, pět let hrát profesionálně. Ale neslíbil mi kdy. Řekl, že to bude dobré, ale ne kdy. Takže v Reegenburgu pak už jsme se domluvili, že si chci zahrát na mistrovství světa, že tu nohu musíme víc zatěžovat, i trošku do mírného rizika, ne s tím, že by to prasklo, ale zkusit, co noha vydrží a jestli bude nějaká reakce. Takže jsme do toho takhle šli, reakce žádné nebyly. I díky tomu jsem mohl dřív nastoupit."

Dortmund bude také hostit několik utkání šampionátu. Koller si je vědom, že právě zde by se těšil velké podpoře publika.

Jan Koller,  foto: ČTK
"Mluvil jsem s několika fanoušky z Dortmundu, určitě nám budou držet palce, přejí si, abychom třeba hráli i Dortmundu. Vlastně můžeme hrát osmifinále proti Brazílii, takže bych si rád ještě zahrál v Dortmundu. Ale až potom, třeba semifinále."

Naopak v italské Sérii A bojuje Tomáš Ujfaluši. Tým squadry azzuri bude jedním z našich soupeřů ve skupině, ale náš reprezentant myslí více na úvodní utkání.

"Já myslím, že to je ten poslední zápas, takže Italové se musí jako my soustředit na první zápas, na vstup do šampionátu. Oni hrají první zápas s Ghanou, což nebude jednoduché. My hrajeme s Amerikou. A ten zápas s Itálií bude vlastně posledním v naší skupině a já doufám, že první dva vyhrajeme a s Itálií by to mohlo být trošičku pohodovější."

I on doufá v pozitivní duch Seefeldu.

Tomáš Ujfaluši,  foto: ČTK
"Tak já věřím, že právě proto jsme zvolili to stejné místo, že se nám osvědčilo, je to klidné místo, kde jsme se dobře připravili a jsou tam dobré podmínky pro trénování. Je tam i možnost zahrát si golf, odreagovat se. A věřím, že načerpáme síly a samozřejmě si odpočineme i od té těžké sezóny."

Na rozdíl od některých svých opatrnějších spoluhráčů odjíždí Ujfaluši na světový šampionát s těmi nejvyššími ambicemi.

"Do mistrovství musíme jít s cílem postoupit ze skupiny. A myslím, že každý by měl jít na každý turnaj s tím, že ho chce vyhrát. Já chci taky vyhrát mistrovství světa. Budeme mít šanci. Samozřejmě, není to jednoduché, ale já chci vyhrát mistrovství světa a myslím si, že tím minimálním cílem musí být postup ze skupiny."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio