Tulipány předčily lvy

Český reprezentant Milan Baroš a nizozemský hráč Barry Opdam (vpravo), foto: ČTK

Nizozemské tulipány omámily české lvy - tak by se dalo obrazně charakterizovat kvalifikační dvojutkání českých fotbalových reprezentací, hraná v závěru minulého týdne v Mladé Boleslavi a v Praze. Jak hráči do jednadvaceti let, tak první reprezentace na své nizozemské soupeře nestačili, a tak o svém případném postupu na evropský respektive světový šampionát budou muset rozhodnout až v posledních utkáních kvalifikačních skupin. Více se dozvíte od Josefa Kubeczky v tradiční sportovní rubrice.

Český reprezentant Milan Baroš a nizozemský hráč Barry Opdam  (vpravo),  foto: ČTK
Česká fotbalová reprezentace do 21 let prohrála v evropské kvalifikaci s Nizozemskem 2:4. A to se v prvním dějství zápasu zdálo, že nebude problém získat plný počet tří bodů. Nizozemci sice měli mnohem častěji míč na svých kopačkách, ale branky dávali čeští hráči. Vedení 2:0 po první polovině je mohlo ukolébat. Náš výběr ztratil prakticky "vyhraný" zápas ve druhém poločase. V 50. minutě byl vyloučen útočník Michal Papadopulos a "oranjes" vzápětí čtyřmi trefami zápas senzačně otočili. Svěřenci trenéra Ladislava Škorpila tak utrpěli první porážku v kvalifikaci.

"Ten zápas ukázal, jak je tenká hrana mezi úspěchem a neúspěchem, protože my jsme do toho zápasu vstoupili aktivně a první půle byla skutečně podle našich představ. Jenže od poločasu šlo v podstatě všechno proti nám. Začalo to červenou kartou a vyloučením a pokračovalo přes góly, které jsme dostali, protože při druhé brance signalizoval pomezní rozhodčí offside, ale hlavní to vzal na sebe a gól uznal, třetí gól, to by se nám stávat nemělo při standardní situaci, kde jeden dává přednost druhému. K tomu je třeba přidat nespornou kvalitu soupeře, který nám dělal problémy rychlostí a individuální technickou vybaveností, z čehož pak pramenily naše zákroky na hraně žluté karty. Nasbírali jsme jich v tomto utkání tolik, že s tím budeme mít problém na další zápas ve Finsku," zhodnotil utkání trenér Ladislav Škorpil.

Český reprezentant Tomáš Rosický chvíli poté,  co neproměnil penaltu,  foto: ČTK
Fotbalový odborník a trenér Josef Csaplár byl mnohem kritičtější: "To není smolný zápas, to je nedisciplinovaný zápas. To utkání jsme si prohráli sami a příčinou je naprosto hloupé vyloučení, což Michal určitě ví. Druhá věc je, že zjistit můžeme, jak jsme dobří v okamžiku, kdy je utkání těžké, a toto utkání najednou bylo hodně těžké. Dostat čtyři branky, i když hrajeme v deseti, je ale opravdu moc. To utkání tedy nebylo smolné, ale nedisciplinované."

Naše "jednadvacítka" tak potřebuje k postupu do listopadové baráže v úterním utkání ve Finsku minimálně remizovat.

V sobotu se v Praze v kvalifikaci na světový šampionát 2006 v Německu představilo reprezentační áčko, kterému v boji proti Nizozemcům chybělo několik zraněných opor. Především pak útočník Jan Koller, který se podrobil operaci kolena a bude na trávnících chybět osm měsíců. Čeští fotbalisté předposlední díl kvalifikace nezvládli, na Letné prohráli 0:2 a ztratili šanci na přímý postup.

Český celek zápas ztratil během osmi minut po první půlhodině utkání: ve 30. minutě Tomáš Rosický neproměnil penaltu a během dalších osmi minut Nizozemci vstřelili obě branky, čímž si zajistili přímý postup na šampionát. Po utkání zavládlo mezi českými hráči zklamání. Výjimkou nebyl ani obránce Zdeněk Grygera.

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner,  foto: ČTK
"Určitě je zklamání velké, protože ve druhém poločase jsme byli lepší. Je jen škoda, že nám tam nespadl nějaký gól, kterým bychom se chytili a dokázali to ještě zvrátit. I štěstí nám chybělo, jelikož jsme nedali penaltu, z protiútoku jsme dostali branku a hned v zápětí druhou ze standardní situace, což bylo velmi nepříjemné. Pak teprve byla škoda, že nám tam něco nespadlo. Mrzí určitě i ten vyrovnávací gól, který nám neuznali kvůli offsidu."

Naopak Nizozemci byli po utkání nadšeni, protože si výhrou v Praze zajistili účast na světovém šampionátu v Německu. Nizozemský útočník Ruud Van Nistelrooy popsal po zápase rozhodující okamžiky utkání: "Myslím, že Čechům chybělo příliš mnoho hráčů, to rozhodlo. Pořád ještě hráli velmi dobře, bojovali, ale měli trochu smůly s neproměněnou penaltou. Van der Saar ji skvěle chytil a dvě minuty nato jsme vstřelili branku. To byl rozhodující moment zápasu. Ve druhé půli jsme se dostali pod tlak, ale věděli jsme, že se tak stane, když vedeme. Nemohli jsme hrát to, co jsme chtěli, což říkám jako kompliment českému mužstvu."

Tomáš Rosický, záložník Borussie Dortmund a autor neproměněné penalty si ale nemyslí, že právě to byl rozhodující moment zápasu: "Já bych neřekl, že nejdůležitější, protože tam pak ještě uběhlo straně moc času dál, ale samozřejmě kdybychom šli do vedení, tak by ten zápas vypadal úplně jinak. Oni nás porazili svou efektivitou, hlavně ten první gól, kdy se dostali do šance a proměnili ji, zatímco my jsme z našich příležitostí nic nedali."

Český reprezentant Tomáš Ujfaluši  (vlevo) a nizozemský hráč Ruud Van Nistelrooij,  foto: ČTK
Brankář Nizozemců Edvin Van der Saar, který Rosickému chytil penaltu, tvrdí, že pro jeho tým to snadný zápas nebyl: "Ano, určitě, chyběl vám Koller, ale Baroš je velmi dobrý útočník a bylo pro nás těžké proti němu hrát. Český tým dělal, co mohl, ale my jsme hráli dobře ve středu hřiště i v obraně. Myslím ale, že český tým ve Finsku vyhraje."

Závěrečné hodnocení patří trenérovi reprezentace Karlu Brücknerovi: "Kritické situace, které mohly rozhodovat o zápase, jsme prostě nevyřešili, nemohli jsme se v první půli prosadit jak herně, tak nátlakově. No a potom ve druhém poločase jsme si vynutili převahu, možná i více kvalitních šancí než v prvním poločase, ale bylo to trošku s rizikem. Myslím si ale, že se hráči vydali ze všech sil, avšak nestačili na soupeře. Musíme teď myslet na středu a už jsme takové kroky v kabině podnikali."

Pokud chceme pomýšlet na baráž o účast na světovém šampionátu 2006, musíme ve středu ve Finsku bezpodmínečně vyhrát.

klíčové slovo:
spustit audio