Vstup do kvalifikace fotbalového ME 2008 z říše snů

Marek Jankulovski (vlevo) a Tomáš Ujfaluši, foto: ČTK

2 zápasy - 6 bodů, to je bilance české reprezentace při vstupu do nového kvalifikačního cyklu o postup na fotbalové Euro, které budou za dva roky společně hostit Rakousko a Švýcarsko. Maximální bodový zisk je o to cennější, že ho naši fotbalisté dosáhli v soubojích s nelehkými soupeři.

David Lafata,  foto: ČTK
Sobotní utkání v Teplicích proti Walesu se proměnilo v infarktové drama. Po vlastním gólu Jiránka dělilo ostrovany od vytoužené remízy 5 minut. Střídající žolík a zároveň reprezentační premiant David Lafata však v 89. minutě svou druhou brankou zápasu rozhodl o vydřeném vítězství 2:1. Trenér Karel Brückner měl zase jednou při střídání šťastnou ruku, ovšem oslavná slova na svou adresu s nadhledem odmítl.

Po zápase bylo z Brücknerových slov cítit, jak moc si po v uvozovkách povinném vítězství oddechl.

Libor Sionko  (vlevo) v souboji o kvalifikaci,  foto: ČTK
Svou sílu potvrdili naši reprezentanti hned v následujícím souboji na horké půdě bratislavského Těhelného pole proti domácím Slovákům. Jestliže hrdinou utkání s Walesem byl David Lafata, ve středu od něj převzal pomyslný štafetový kolík Libor Sionko. I on zatížil konto soupeře dvěma přesnými zásahy a už v první půli tak de facto položil Slovensko na lopatky. Po závěrečném hvizdu měl pro svůj výkon jednoznačné hodnocení.

Jan Koller  (vpravo) a Ján Ďurica ze Slovenska,  foto: ČTK
Předzápasová atmosféra někdejšího federálního derby byla hodně vyhecovaná. Slovenští fotbalisté si velmi věřili. Místy až přehnané sebevědomí jim však spíše uškodilo, což potvrdil i kapitán našeho celku Tomáš Rosický.

Jednoznačné vítězství 3:0 potvrdil po změně stran po dokonale sehraném signálu z volného přímého kopu tradiční kanonýr Jan Koller. Rosický viděl příčiny hladkého průběhu utkání ve správně zvolené taktice.

Na závěr dodejme, že skvěle si vedla i naše "21". Po výhrách na Kypru a doma s Běloruskem postoupila do rozhodující baráže o postup na evropský šampionát své kategorie.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio