Fotbalisté Sparty postoupili do osmifinále Ligy mistrů

Fotbalisté pražské Sparty ve středu v Lize mistrů opět zazářili. Na hřišti Feyenoordu Rotterdam zvítězili 2:0 a zajistili si tak účast v jedné z osmifinálových skupin nejvyšší evropské fotbalové soutěže. Připravila Kateřina Brezovská.

Ze sparťanské šatny se po zápase ozýval obrovský řev. Hráči oslavovali cennou výhru. Vítěztsvím 2:0 na půdě Feyenoordu Rotterdam si totiž už dvě kola před koncem základní skupiny vybojovali postup do osmifinále Ligy mistrů. Nikdo jiný než český mistr a slavný Real Madrid to zatím nedokázal. Navíc Sparta jako jediná z dvaatřiceti týmů ještě nedostala gól. "Jsem moc rád, že se nám podařilo udělat ten důležitý krok už tady. Splnili jsme svůj cíl a postupujeme dál, řekl trenér Jaroslav Hřebík a dále uvedl:

" My jsme byli hlavně na Feyenoord perfektně takticky připraveni díky celému realizačnímu týmu. Bylo to na hřišti vidět. Jejich největší zbraň jsme eliminovali. Byly to ty jejich diagonální přihrávky a tak dále, bylo toho o hodně víc. A díky tomu, že jsme byli disciplinovaní, byli jsme dostatečně sebevědomí, nepustili jsme domácí do tlaku, tak jsme zaslouženě vyhráli."

Autorem prvního gólu byl Jiří Jarošík, který zhodnotil zápas:

" My jsme se trošku obávali začátku a hráli jsme ho aktivně, nenechali jsme se zatlačit Feyenoordem a to bylo rozhodující, nedostal se do tlaku. Ani diváci jim potom tolik nepomohli, si myslím. Rozhodující byl asi ten můj gól na 1:0 do šatny a to nám hodně pomohlo. A pak už jsme věřili, že to udržíme. Je to prostě super pocit. O tom asi nikdo nesnil, je to zážitek a bude ještě."

Skoro všichni fotografové na stadionu v Rotterdamu se už před zápasem naskládali za bránu sparťanského gólmana Petra Čecha. Větřili zrušení kouzla mladého brankáře, který už 11 zápasů vychytal nulu, a toužili zvěčnit téměř historický okamžik. Devatenáctiletý Petr Čech je ale zklamal. Udržel čisté konto už ve 12. zápase v řadě, což znamená 1125 minut bez inkasovaného gólu.

" Bylo to hodně těžké protože Feyenoord nás vlastně potřeboval porazit, aby si uchoval tu šanci postoupit do té druhé fáze a navíc nám určitě chtěli vrátit tu porážku 4:0, kterou těžce nesli jak oni, tak i fanoušci Feyenoordu."

Nesmazatelnou zásluhu na vítězném sparťanském tažení má podle všech odborníků trenér Jaroslav Hřebík. Bývalý fotbalový reprezentant a známý kritik poměrů v českém fotbale Milan Luhový k tomu uvedl:

" Jeho zásluha je 70 až 75 procent a je dobře, že takoví lidi dostanou možnost pracovat v českém fotbale protože to je prospěšné pro český fotbal, nejenom pro Spartu. Díky těmto lidem vzniká totiž konkurenční prostředí, protože není uměle vytvářená situace, že jsou to hvězdy, že jsou to osobnosti a to je velice prospěšné."

Jaroslav Hřebík k tomu, co pro něj úspěch Sparty znaemná uvedl:

" Já bych to řekl asi tak, že teprve teď jsem spokojený, že jsem se vůbec dostal k fotbalu a dělám fotbal."

Spartu ještě čekají dva zápasy ve skupině Ligy mistrů. Příští týden se představí na hřišti Spartaku Moskva a první fázi soutěže zakončí doma proti Bayernu Michov.