Fotbalová legenda Josef Masopust oslaví osmdesátiny

Josef Masopust, foto: ČTK

Fotbalová legenda Josef Masopust chystá velké oslavy, k osmdesátinám mu popřeje i slavný Portugalec Eusébio, dřívější velký soupeř. Oslavy kulatých narozenin, které pořádá Klub přátel Josefa Masopusta, zahrnují řadu akcí. Na gratulační večer má dorazit až 400 hostů.

Josef Masopust,  foto: ČTK
Do historie fotbalu se Josef Masopust zapsal například finálovým gólem na Mistrovství světa v roce 1962 v Chile a také vítěznou brankou proti Pelého FC Santos. Dokázal skvěle proniknout před soupeřovu branku, psalo se o Masopustově slalomu. Trenér Dukly Praha Jaroslav Vejvoda hráčům říkával: „Když nebudeš vědět, co s balonem, přihraj Masopustovi…" 9. února bude Josef Masopust slavit osmdesátiny a oslavy to budou veliké, do Prahy přijede blahopřát i jeho dřívější soupeř, Portugalec Eusébio.

"Jsem moc rád, že přijede. My jsme psali i Beckenbauerovi. Odpověděl, že by rád přijel, ale má zrovna nějaké zasedání EUFA v Emirátech. Zval jsem také Uwe Seelera z Hamburku. Byl teď na operaci. Jestli bude v pořádku, tak by přijel, ale to je ještě ve hvězdách."

Jak dodal Josef Masopust, oslavu svých kulatin bere jako hold generaci fotbalistů, s nimiž prožil na trávníku nezapomenutelné chvíle. Při poděkování organizátorům uvedl, že se cítí se přiměřeně svému věku, stejně jako fotbalisté z jeho generace.

"Jako třeba Eusebio, jsem zvědavý jak přijde. Když jsem ho viděl naposled, tak se belhal, měl špatné koleno. Viděli jsem se v Londýně, kde bylo setkání hráčů, které jmenoval Pelé jako sto nejlepších hráčů FIFA."

Předseda ČMFS Ivan Hašek  (vlevo) a Josef Masopust,  foto: ČTK
Na pátek 4. února je naplánován gratulační večer v pražském hotelu Ambassador, kam má podle odhadů dorazit 300 až 400 lidí. Očekáváni jsou Masopustovi přátelé, spoluhráči i osobnosti ze sportovního a společenského života. Poprvé tu bude představena i Masopustova socha, jejímž autorem je sochař Josef Nálepa. Sám Masopust se prý dlouho bránil tomu, aby na milovanou Julisku chodil kolem vlastní sochy. Dalších gratulací se dočká při vyhlášení ankety Fotbalista roku, kam je pozván i německý internacionál Uwe Seeler a nejlepší hráči Evropy z let 1962 a 1965. Přijet má i Pavel Nedvěd, další držitel Zlatého míče z roku 2003. S Masopustovým jubileem souvisí i výstava v Národním muzeu, která mapuje kariéru rodáka ze severočeských Střimic, které ustoupily těžbě uhlí. Samotného Josefa Masopusta překvapilo, co všechno jeho jubileum přinese. Jeho odkaz může být podle předsedy fotbalového svazu Ivana Haška vzorem i pro současnou generaci.

"Já si nejvíc vážím jeho pokory, jeho lidskosti, jeho skromnosti, protože to je člověk, který ve svém oboru dosáhl všeho, co si přejeme, když děláme fotbal. On dosáhl na nejvyšší mety a zůstal pořád skromným člověkem a toho si na něm nejvíc vážím. Pan Masopust by měl být vzor pro všechny generace, které tu vyrůstaly. Je propagátorem nejslavnějšího sportu. Pro mě osobně je pan Masopust velký vzor."

Josef Masopust strávil závěr hráčské kariéry v Belgii. Na vrcholné úrovni hrál do svých 39 let a později se stal trenérem. V roce 2000 byl vyhlášen českým fotbalistou století a o čtyři roky později ho Pelé jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa. Dnes je Josef Masopust čtyřnásobným dědečkem. Sport v rodině nezanikl, dvě vnučky, které žijí v Belgii, se věnují tenisu. Ke svým osmdesátinám by si přál postup 'své' Dukly mezi elitu do první ligy, kam má nakročeno. Občas prý ale ze současného fotbalu dobré pocity nemá.