Fotbalová Sparta chce odčinit loňské páté místo titulem

Jan Šimák (vpravo) ze Sparty Praha a Radek Šelicha z SK Kladno, foto: ČTK

Přes propadák v loňské sezóně je hlavním aspirantem na ligový titul pražská Sparta. Letenští fotbalisté sice v úvodním utkání nového ročníku pouze remizovali, ale hráčská kvalita kádru je stále pasuje do role favorita. Kromě titulu chce Sparta obhájit vítězství v domácím poháru a v Evropě se probojovat z úvodního kola a základní skupiny až do jarních zápasů play-off.

Ludovic Sylvestre,  foto: ČTK
Nejvyšší ambice netají ani slovenský trenér Pražanů Stanislav Griga.

"Těžko mluvit o umístění. Pro mě je důležitý i herní projev, aby ta křivka šla nahoru. Ale nechceme si hrát na alibisty, pro Spartu musí být vždy jen jeden cíl a to být mistrem."

Jediným výrazným oslabením je Ligou mistrů motivovaný odchod záložníka Tomáše Poláčka do Mladé Boleslavi. Do kolonky posil však bylo zapsáno podstatně více jmen, ačkoliv Sparta zdaleka nenakupovala v takovém počtu, jako v minulosti. Více než na kvantitu se soustředila na kvalitu.

"Určitě tady nejsou noví hráči jen do počtu. Chtěli jsme jít do kvality a skutečně se posilnit. To znamená hledat hráče, kteří vážně promluví do základní sestavy. Ať už je to Jirka Homola, Sylvestre nebo Tomáš Jun."

Právě posledně jmenovaný si po loňské nevydařené turecké anabázi v Trabzonsporu a poté Besiktasu možnosti znovu obléknout rudý dres velmi váží.

Jan Šimák  (vpravo) ze Sparty Praha a Radek Šelicha z SK Kladno,  foto: ČTK

"Do Sparty se vracím s velkým respektem. I když se poslední rok nepovedl, doufám, že to znovu nastartujeme a vrátíme tam, kde to vždy bylo. Jsem také plný očekávání, protože přece jen se česká liga trochu změnila a tak uvidíme, jak to bude vypadat. Na druhé straně jsem tu odehrál pět sezón, tak si myslím, že to bude hodně podobné."

Největší konkurenci mají Sparťané v ofenzivních řadách. Ještě větší útočný přetlak přinesl přesun Jana Šimáka ze záložní řady. Griga si od něj na hrotu útoku slibuje zlepšení střelecké produktivity. Tu měli Pražané na jaře doslova žalostnou.

"Honza Šimák odehrál na postu útočníka všechny přípravné zápasy. Jeho kvality chceme určitě využít směrem dopředu, protože i moje kritika na něj směřovala, jelikož je to gólový hráč. Má velké vlohy na řešení situací před i v šestnáctce, ale v jarní části je nedokázal využít, když nedal za Spartu ani jeden gól."

Nejexotičtější posilou se stal dvaadvacetiletý francouzský univerzál Ludovic Sylvestre, který na jaře oblékal dres slavné Barcelony. Spatra ho angažovala i přes riziko rasových urážek ze strany vlastního publika.

Jiří Bílek  (vlevo) ze Slovanu Liberec a Karel Poborský,  foto: ČTK
"Jeho přestup je zatraktivněním i pro diváky. Dlouhodobě jsme hledali hráče tmavé pleti a myslím, že to je dobře pro celou Spartu. To, že si pár lidí bude řešit nějaké svoje mindráky, tak tomu těžko zabráníte. Ale většina diváků už v přípravných zápasech reagovala na tohoto fotbalistu velmi pozitivně a já si myslím, že už to tak zůstane."

Kromě Sparty prahne po titulu také obhájce ligového prvenství Slovan Liberec. Stanislav Griga ovšem okruh favoritů výrazně rozšířil.

"Nemyslím si, že proti loňské sezóně nastanou nějaké velké změny. Nahoře bude určitě Liberec, Teplice i Slavia, která bude mířit minimálně do pohárové Evropy. Tento rok se navíc mohou přidat Ostrava a Olomouc, kterým se loni tolik nedařilo. Silná bude jednoznačně Mladá Boleslav, která byla letos nejvýraznějším hráčem na přestupovém poli."

Nový mistr bude korunován příští rok na sklonku května.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio