Fotbalový klub Bohemians Praha vyfasoval tvrdé tresty

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr, foto: ČTK

Český fotbal má znovu z ostudy kabát. Ušila mu ho kauza Bohemians Praha a tak disciplinární komise ČMFS tvrdě trestala. Střížkovskému klubu udělila pokutu šest milionů korun a odečetla 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do sobotního utkání proti Bohemians 1905 a navíc stále nezačal s komisí spolupracovat v otázce údajné korupční aféry. V ní střížkovští stále nepodali důkazy, že je olomoucký brankář Petr Drobisz loni v květnu uplatil 300 tisíci korun, jak tvrdí majitel i čtyři současní či někdejší hráči Bohemians.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr,  foto: ČTK
Disciplinárka ČMFS řešila "korupční" kauzu už potřetí, ale jelikož Bohemians Praha nejenže opět nepředložili žádné důkazy, ale navíc ani neprojevili snahu s komisí spolupracovat, dočkali se trestů. Pykají za znevážení jména fotbalu a porušení stanov svazu. "Lidově nám už došla trpělivost, měli jsme pocit, že nás představitelé klubu Bohemians Praha vodí za nos,"řekl předseda disciplinární komise Jiří Golda, jímž vedená komise udělila nejvyšší finanční trest ve své historii. Pokutě neušel ani samotný majitel klubu Karel Kapr.

"Pana Karla Kapra trestáme pokutou 300 tisíc korun a zákazem výkonu všech funkcí spojenými s utkáními ČMFS na dva roky."

Předseda disciplinární komise ČMFS Jiří Golda,  foto: ČTK
...prozradil předseda disciplinární komise Jiří Golda. Karel Kapr uvedl na obhajobu nenastoupení svého mužstva k ligovému zápasu toto:

"Všechno se to točí kolem Bohemians 1905 - jejich členství, práv k soutěžím a neoprávněnému obchodu a nakládání s hráči."

Představitelé ČMFS však toto zcela odmítli a znovu potvrdili, že jak vršovická i střížkovská Bohemka hrající 1. ligu, tak i Bohemians majitele Vejsady učinkující v regionální amatérské soutěži jsou právoplatnými členy svazu. Kapr se s vynesenými tresty nehodlá smířit a navíc neváhal v souvislosti s ČMFS použít slova o zločinecké organizaci.

"Jestli svaz vede Pavel nebo Ivan je úplně jedno, stejně nemáte šanci se domoci práva, takže ani nejsem zklamaný. Samozřejmě se odvoláme nejprve prostřednictvím svazu k ORK a pokud to nepůjde tak později se obrátíme na UEFA i policejní a soudní orgány."

Zklamaní fanouškové Bohemians 1905 poté,  co fotbalisté Bohemians Praha nenastoupili k utkání 24. kola první ligy,  foto: ČTK
Kaprovi podle šéfa disciplinárky Jiřího Goldy přitížilo také to, že dostatečně nespolupracuje v kauze údajné korupce. Navíc zatím stále nepřišel s důkazy, ačkoliv už avizoval několik termínů, kdy je předloží. K tomu ještě komisi lhal, že jí důkazy ani konkrétní popis, jak se celá situace kolem údajného úplatku ze strany Sigmy Olomouc odehrála, nemůže na doporučení policie poskytnout, aby neohrozil vyšetřování. To však policie podle slov Goldy popřela. Představitelé Bohemians Praha se podle disciplinární komise při šetření korupční kauzy chovají nestandardně. "Když někdo oznámí něco takového, bude se snažit předkládat důkazy, ale tím, jak se všechno protahuje, tak to fotbal poškozuje," vysvětlil Golda. Při předpokládaném odvolání střížkovských činovníků k Odvolací a revizní komisi je prakticky jisté, že prvoligová tabulka bude definitivně uzavřena nejdříve tři týdny po odehrání posledního kola. To potvrzuje místopředseda fotbalového svazu Jindřich Rajchl.

"Je teoreticky možné, že až do rozhodnutí ORK nebudeme vědět, jak liga dopadla. Proti tomu se ale nedá nic dělat, to je standardní mechanismus, který musí proběhnout. Disciplinárka může udělit trest a pak je tady odvolačka, která ho potvrdí nebo nepotvrdí."

Jedna jistota tu však je. Bohemians Praha si po odečtu 20 bodů definitivně podepsali sestupový ortel.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio