Najde se spasitel klubu Bohemians Praha?

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bohemians Praha, klub, v němž exceloval fotbalový básník s knírkem Antonín Panenka umírá. Stoletá tradice je pošlapána, Botičem, říčkou, která protéká nedaleko stadionu Bohemians ve vršovickém "dolíčku", jako by tekla mrtvá voda. Klub je zadlužený, nemá prakticky žádné finanční prostředky, možná nedohraje jarní část druhé ligy. Co se stalo? Odpověď hledal Josef Kubeczka.

Foto: ČTK
Finanční problémy klubu se táhnou už řadu let a zřejmě se na nich podepsali mnozí činovníci i majitelé. Začátkem loňského prosince byl klub potrestán odečtením tří bodů za to, že stále nezaplatil dluhy bývalým trenérům Hruškovi a Dobiášovi, brankáři Čontofalskému a také Teplicím a Pardubicím. Jeho zástupci tehdy před Disciplinární komisí Českomoravského fotbalového svazu přiznali, že Bohemians nemají peníze a jejich zadluženost stále roste. Uvalení konkurzu na akciovou společnost se ale ani tehdejší ani současný majoritní vlastník neobává.

Nyní Bohemians hrozí, že nebudou peníze na dohrání jarní části druhé ligy, i když podle současného majitele zadluženého klubu, bývalého zápasníka Michala Vejsady ještě naději na start nevzdali.

"Jestli se Bohemka odhlásí ze soutěže druhé ligy se rozhodne 10. února, kdy máme sezení s licenční komisí. Jinak konkurs na Bohemku vyhlášený nebude."

A kde vidí příčinu současných problémů populárních "klokanů" bývalý hráč Bohemians a národní reprezentace Přemysl Bičovský?

"Podle mně už je to pár let, kdy se to tam motá, kdy má Bohemka problémy - otázky finanční, otázky přestupů. Už to vypadalo solidně, ale poslední rok, kdy se k tomu dostal pan Vejsada, jsem nabyl dojem, že moc lidí ze strany sponzorů s ním nechce moc komunikovat. Bohužel bez sponzora, bez peněz, se to dělat nedá. I když člověk může mít úspěchy v nějaké jiné branži, fotbal je svým způsobem specifický a kdo v něm nedělal, tak asi nadělá, i když může mít dobrou vůli, víc škody než užitku."

Michal Vejsada,  foto: ČTK
Soudíte tedy, že lékem na problémy Bohemky by byl solventní sponzor?

"Samozřejmě, jako v každém oddíle. Sponzor, který má dost peněž, je solventní, může tomu klubu pomoct, ale Bohemka už je v takových cifrách, že pochybuji, že takový sponzor u nás v republice je."

Myslíte si, že by Bohemce mohli pomoci její skvělí fanoušci a především bývalí skvělí hráči, jako jste Vy, Antonín Panenka, Jiří Ondra a další?

"Já myslím, že fanoušci mohou pomoct do určité meze. Pokud pak půjde o finanční otázky, tak ani opravdu vynikající fanoušci toho moc udělat nemohou. I když se mohu mýlit. Svoji morální podporou a tím, že stále za klubem stojí, mohou klubu hodně pomoct. A co se týče hráčů, tak, pokud nemají závazky někde jinde, myslím, že každý by rád pomohl. I když i tady těžko říct. Tonda Panenka je už v Bohemce pár let a zatím se nějaký velký sponzor sám zrovna nehrnul k tomu. Je tu však otázka, zda ti sponzoři jsou ochotni jednat s člověkem, který tomu v Bohemce opravdu vládne."

Vhodný by tedy byl nějaký náš Abramovič?

"No, myslím, že kdyby byl u nás nějaký Abramovič, tak by ho každý oddíl rád přivítal. A Bohemka, v této situaci, asi dvojnásobně."