Klokani už jsou natěšení na 1. ligu

Bohemians-Stadion in Vrsovice (Foto: Kristýna Maková)

Klub s velkou tradicí - Bohemians 1905 se po třech letech vrací do 1. ligy. Díky jeho věrným fanouškům se v následujícím ročníku významně zvedne divácký průměr nejvyšší domácí soutěže. Právě zaplněné tribuny vršovického ďolíčku mají být důležitým faktorem pro záchranu klubu v české lize.

Ďolíček pražských Bohemians neboli klokanů | Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International
Z toho, že pražští klokani doskákali zpět do 1. ligy má samozřejmě velkou radost i nejslavnější fotbalová postava tohoto klubu Antonín Panenka. Tento legendární fotbalový básník zapsaný v dějinách především vršovickým dloubákem, kterým v roce 1976 pečetil pro tehdejší československou reprezentaci titul mistrů Evropy, potvrzuje, jak silný vztah pojí Bohemku k jejich stadionu.

"Určitě ďolíček patří ke klubu, jako klub patří k ďolíčku. Mužstvo Bohemians zde prakticky celé století hrálo, momentálně hraje a my doufáme, že i hrát bude."

Fanoušci Bohemians v minulém týdnu ďolíček doslova oléhali. Klub totiž zahájil prodej permanentních vstupenek na nadcházející sezónu. Místopředseda představenstva Petr Svoboda obrovský zájem očekával.

"Jak my, tak i fanoušci Bohemians žijí pohádku. Její první část skončila happyendem a my doufáme, že bude pokračovat. K 1. lize máme zdravý respekt. Divácký zájem jsme čekali, ale že hned v prvních minutách, protože např. někteří tam byli od pěti ráno, přijde taková vlna, která strhne i počítače, tak to jsme vyloženě nečekali."

Na prvoligových stadionech však podle pravidel mohou být pouze místa k sezení a tak Bohemians musí do sektorů za brankami do začátku soutěže instalovat sedačky. To se odrazí nejen na snížení kapacity stadionu, ale negativním způsobem projeví i na atmosféře.

"Když instalujeme sedačky do kotle i na montovanou tribunu naproti, tak se kapacita stadionu sníží na 7100. Z toho 90% bude permanentních vstupenek a zbytek půjde do volného prodeje"

Právě kvůli snížené kapacitě se na stadion zdaleka nedostanou všichni zájemci o ligové zápasy. To, že by klub využil prostornějšího fotbalového stánku třeba na Strahově však představitelé Bohemians 1905 striktně odmítli.

"Vůbec nás to nenahlodalo. Chceme hrát doma, ďolíček je vynikající fotbalové prostředí, přetrvávající euforie je pozitivní, ale na druhé straně víme, že se všichni zájemci na utkání nedostanou. O 30% snížená kapacita, to je hodně."

Samozřejmě v případě, že by se nestihla instalace sedaček, přichází do úvahy odehrát na pronajatém místě úvodní duel sezóny. Podle Svobody se ovšem tato varianta pohybuje v řádu pravděpodobnosti 1 promile. Bohemians se však v nejbližší budoucnosti nechystají ani k přestavbě stadionu. Za vším pochopitelně stojí ekonomická situace nejen klubu, ale i české nejvyšší fotbalové soutěže.

"V českém fotbale není divácký zájem tak velký. Bohužel do něj zasahuje komerce, což zasahuje do odchodů kvalitních hráčů do zahraničí a to i mladšího věku. Odlivu talentů je strašná škoda. Úroveň a vybavenost stadionů není valná, i když u některých to úplně neplatí. Kromě Sparty jsou na tom lépe mužstva Mladá Boleslav, Liberec, Teplice - zkrátka tam, kde podporují fotbal magistráty. V Praze je to těžké."

Pro následující sezónu má pražský klub skromné cíle, což potvrzuje hlavní trenér Zbyněk Busta.

"Budeme rádi, když se budeme pohybovat kolem 10. místa a ne hrát jenom o záchranu. To by nám umožnilo koncepčně pracovat s mladými hráči i odchovanci a ne hrát vyloženě jen o bytí a nebytí v 1. lize."

Pro naplnění tohoto cíle bylo pochopitelně nutné mužstvo posílit.

"Přišel Michal Šmarda z Hradce, což je strašně důležitý post - levá noha na levou obranu. Dále přišel velice pracovitý hráč z Čáslavy Petr Kunášek, kterého jsem si strašně přál a na roční hostování Víťa Turkenwald z Příbrami. Ten má asi 60 ligových startů, což je důležité, no a snažíme se ještě sehnat jednoho útočníka."

Obnovenou prvoligovou premiéru zažijí Bohemians 4. srpna.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio