Gross nabízí za podporu "modré z nebe"

Stanislav Gross, foto: ČTK

Zastupující předseda sociálních demokratů Stanislav Gross se snaží získat podporu pro novou vládu téměř za každou cenu. Chybí mu stále jeden poslanecký hlas na to, aby vláda sociálních demokratů, lidovců a unionistů měla v Poslanecké sněmovně většinu. Obrací se tedy na poslance z opoziční Občanské demokratické strany, kterým, podle deního tisku, slibuje za podporu vlády diplomatickou kariéru, nebo křeslo Nejvyššího kontrolního úřadu.

Stanislav Gross,  foto: ČTK
Díky odchodu poslanců Bielesze a Vrbíka z poslaneckého klubu Unie svobody ztratila stará koalice sociálních demokratů, lidovců a unionistů většinu v poslanecké sněmovně. Naopak podporu koalici přislíbil poslanec Petr Kott, proslavený v parlamentě svými opileckými skandály, a kterého jeho mateřská strana ODS vyloučila. Nyní by koalice získala pravděpodobně 100 hlasů, což ovšem nestačí na potřebnou většinu. Chybí tedy jeden jediný hlas. V pátek si poslanci ODS stěžovali na metody, kterými se je snaží Grossovi lidé přesvědčit k podpoře nové vlády. Za podporu nabízí diplomatickou kariéru, lukrativní místa v dozorčích radách. Poslanci Miroslavu Benešovi z ODS nabízeli zvolení do čela Nejvyššího kontrolního úřadu.

"Byl jsem dotázán, zda bych v rámci rozdělení kontrolní a opoziční moci byl ochoten přijmout variantu mého působení v čele nezávislého kontrolního úřadu a zda bych při tom uvažoval o podpoře vlády."

Stanislav Gross dosud tvrdil, že by rád sestavil kabinet, který by byl nezávislý na komunistických hlasech, což je i podmínka prezidenta Václava Klause. Předsednictvo ČSSD však v sobotu svému úřadujícímu předsedovi uložilo, aby o podpoře vlády vyjednával i s komunisty. To se nelíbí lidovci. Pokud by měla vzniknout vlády podporovaná komunisty, budeme požadovat předčasné volby, řekl v diskusním pořadu České televize šéf lidovců Miroslav Kalousek.

"Za předpokladu, že bychom stáli před rozhodnutím, zda předčasné volby, nebo přímý vliv komunistů na výkon vládní moci, tak v takovém případě si předčasné volby představuji jako mnohem únosnější."

Řešení vládní krize se zatím nerýsuje, neboť Gross je nadále v patové situaci. Stojí sice dál o pokračování spolupráce s US-DEU a lidovci, síla tohoto svazku ale nestačí k získání pevné většiny ve sněmovně. ODS zase odmítá podporovat kabinet, který by pouze kopíroval dosavadní koalici a stále mluví o vypsání předčasných voleb.