Sociální demokracie dává poslední šanci bývalým koaličním partnerům

Premiér Stanislav Gross, foto: Autor

Lídři bývalé koalice se sešli v neděli k prvnímu jednání o nové vládě. Ta by měla vládnout do řádných voleb. Se svou představou uspěl premiér a předseda sociální demokracie Stanislav Gross už v sobotu u širšího vedení strany. Ústřední výkonný výbor mu výraznou většinou posvětil plán na vytvoření proevropského kabinetu bez stranických špiček. Vznikl by na základě jednorázové smlouvy s bývalými koaličními partnery. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Premiér Stanislav Gross,  foto: Autor
Stanislav Gross by chtěl vládní krizi vyřešit ještě tento týden. Věří, že se mu podaří dohodnout se s lidovci a unionisty na projektu nové vlády.

"Pokud ne, tak ČSSD v souladu s usnesením sjezdu bude podporovat stávající vládu, která po rekonstrukci bude pracovat jako menšinová."

Premiér zároveň odmítá dát svým bývalým koaličním partnerům záruku, že by v nové vládě měli stejný počet křesel, jako dosud.

"Chci říci jednu podstatnou věc, aby se nepletly pojmy s dojmy. Nejsme v červenci nebo srpnu 2004, není v tuto chvíli žádný smluvní vztah mezi ČSSD a KDU-ČSL a Unií svobody, protože KDU-ČSL jednostranně vypověděla koaliční smlouvu. Takže pokud někdo z KDU-ČSL má pocit, že se začne tam, kde se začalo loni v létě, tak to samozřejmě nepřichází v úvahu. Koaliční smlouva v tuto chvíli není platná. Začínáme na zelené louce."

Gross se také netají tím, že ve vládě by neměli být ti ministři, kteří stávající koalici rozbili. V tom ho během bouřlivého sobotního jednání podpořila většina sociálních demokratů. Například ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach soudí, že lidovci by ve vládě být vůbec neměli, měla by se s nimi pouze dohodnout podpora vlády ve sněmovně. Obdobně to cítí i lídr levicové frakce ve straně poslanec Jan Kavan.

"Nedovedu si představit, že bych hlasoval pro většinovou vládu, v níž by byli zastoupeni například lidovečtí ministři, kteří podali demisi."

Stanislav Gross,  Jan Kohout a Michal Kraus,  foto: Autor
Lidovci ale omezování jejich personálního výběru ze strany sociálních demokratů rezolutně odmítají. Potvrdil to první místopředseda strany Jan Kasal.

"My jsme povinni navrhnout dobrou variantu, dobrou reprezentaci za KDU-ČSL. A podle mého ta dobrá reprezentace jsou naši tři stávající ministři."

Personální omezování odmítá rovněž Unie svobody. Jak namítl její šéf Pavel Němec, jeho strana přece koalici nezradila. Navíc 14 měsíců před volbami není podle něj dobré dělat zásadní rekonstrukci vlády.

"Přílišné výměny v resortech prostě nesvědčí chodu úřadu."

Velvyslanec při Evropské unii Jan Kohout,  foto: Autor
Zatím je téměř jisté pouze to, že v čele nové vlády by měl stanout dosavadní velvyslanec při Evropské unii Jan Kohout. Sociální demokraté ho v sobotu oficiálně nominovali. A lidovci a unionisté k této nominaci nemají zásadní výhrady. Kohout už má představu, kdo by mohl v novém kabinetu zasednout. Nic konkrétního ale dosud neprozradil. Po sobotním jednání vedení sociální demokracie pouze sdělil, co by považoval za priority svého kabinetu.

"Chci, aby to byla vláda, která má v programu evropskou ústavu, snižování daní, nový Zákoník práce, i to, co se nazývá v unii ´better regulation´, čili zjednodušení veškeré legislativy a administrativy pro podnikatele."

Může si ale být sociální demokracie jistá, že skutečně všichni její poslanci případnou rekonstruovanou koaliční vládu ve sněmovně podpoří? Jak řekl Radiu Praha šéf poslanců Michal Kraus, od svých kolegů očekává racionální úsudek.

Předseda poslanců Michal Kraus,  foto: Autor
"Já si myslím, že v klubu sociální demokracie jsou lidé politicky myslící a přemýšlející, lidé, kteří jsou schopni zhodnotit, jaká varianta znamená pro sociální demokracii a pro Českou republiku větší či menší politické zlo. Myslím si, že současná varianta je poslední možnou variantou řešení politické situace na bázi politického konsensu. Pokud tato varianta padne, pak už tady přicházejí v úvahu pouze určité extrémní varianty, které by mohly štěpit sociální demokracii, mohly by rozdělovat společnost a mohly by ve svém důsledku způsobit politickou destabilizaci."

Zkrátka, nastoupila by asi varianta menšinové vlády tolerované komunisty. Je zřejmé, že jednání bývalých koaličních stran nebudou jednoduchá. Má-li vůbec dojít k dohodě, bude nutná celá řada kompromisů. S tím prvním ostatně už přišel právě předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus, když připustil, že v případě šéfa Unie svobody Pavla Němce by sociální demokraté mohli udělat výjimku a jednat o jeho účasti v nové vládě. Na průběh sobotního jednání ústředního výkonného výboru sociální demokracie lze ale nahlížet ještě z jiného úhlu. Podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova bylo vlastně potvrzením jedné linie.

"Na jednání ústředního výkonného výboru se rozhodovalo především o tom, jakým směrem se vydá sociální demokracie v dalších letech. Alternativy byly dvě. Tu první linii nyní reprezentuje Stanislav Gross. Není a nebude v ní spolupráce s KSČM. Spíše v ní je místo sociální demokracie po boku nebo i v bloku nekomunistických stran na české politické scéně. Druhou alternativou jsou stoupenci případné spolupráce s komunistickou stranou. Ti si říkají levicové křídlo a zatím neuspěli. Nemyslím si ale, že se vzdají a spíše budou dál bojovat uvnitř strany. Pro mě byla na sobotním zasedání klíčová otázka, kudy se vydá sociální demokracie. A odpověď zní: dnes se vydává od komunistů, ne ke komunistům."