Kraus: Scénář na likvidaci Grosse vyprodukoval Paroubka

Stanislav Gross, foto: Autor
0:00
/
0:00

Politicky bouřlivý víkend odstartovala v sobotu dopoledne překvapivá zpráva, že 35letý expremiér a šéf sociální demokracie Stanislav Gross odchází z politiky. Prý už nenalézá sílu bránit se opakujícím útokům. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Stanislav Gross,  foto: Autor
Stanislav Gross opouští politiku po 15 letech. Zůstává řadovým sociálním demokratem a od října bude v nejmenované firmě působit jako právník. Nejsilnější vládní stranu má vést až do sjezdu v roce 2007 její první místopředseda, ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Rozhodně neodcházím v okamžiku, kdy by po mě zůstávala nějaká nejistota. Odcházím v době, kdy je stabilizované vedení sociální demokracie. Sociální demokracie je na vzrůstové trajektorii. Jsou lidé, kteří opouštějí loď, když ta loď má na kahánku a možná se potápí. To já nedělám. Opouštím tu loď v době, kdy si myslím, že směřuje k volebnímu úspěchu."

Řekl na sobotní tiskové konferenci Stanislav Gross. Několik hodin před tím svým rozhodnutím překvapil členy ústředního výkonného výboru. Premiér a volební lídr strany Jiří Paroubek naopak uvedl, že o Grossově rozhodnutí věděl už několik dní. Podle Paroubka jde o statečný čin, občansky i lidsky. Premiér zároveň odmítl spekulace, že Gross rezignoval dva dny před zveřejněním zprávy polské vyšetřovací komise k privatizaci Unipetrolu. Komise se zabývala podezřením z korupce nejen u polských, ale také u českých politiků.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: Autor
"Jsem stoprocentně přesvědčen, že Stanislav Gross žádnou roli nikde nehrál. Žádný dojem na mě nedělá nějaká vykonstruovaná řeč pana Spyry, člověka, který byl stíhán v Polsku, a který je stíhán u nás a z nepochopitelných důvodů dva roky pobíhá po svobodě."

Stanislav Gross patřil několik let k nejoblíbenějším českým politikům. Strmý pád jeho preferencí ale nastal začátkem letošního roku, kdy se začalo spekulovat o původu části peněz, které vložil do koupě bytu. Březnový sjezd ČSSD ho ale zvolil za předsedu strany. Vzápětí vypukla vládní krize, která vyvrcholila demisí Grosse z funkce premiéra. Jak jarní, ta současné útoky na Grosse vyvolávaly u většiny sociálních demokratů dojem, že jde o předem připravenou kampaň. Jak ale řekl Radiu Praha šéf poslaneckého klubu strany Michal Kraus, scénář vypracovaný k likvidaci Grosse měl nakonec jiný efekt.

Šéf poslaneckého klubu Michal Kraus,  foto: Autor
"Stanislav Gross byl člověk oblíbený, úspěšný, mladý, perspektivní, schopný. Byl v čele vlády v době, kdy sociální demokracie stála u obrovského nárůstu ekonomiky. Proto pochopitelně politicko-ekonomická lobby, která neměla zájem na tom, aby sociální demokracie byla spojována s ekonomickými úspěchy, vyvíjela tlak na skandalizaci jejího předsedy. Ten scénář, jak se ukazuje, nevyšel. Scénář vyprodukoval Jiřího Paroubka, který je více než dostatečná náhrada. A to také umožňuje, aby Stanislav Gross šel takříkajíc na střídačku, a až si odpočine se zase vrátil."

Sto třicet členů ústředního výkonného výboru odměnilo v sobotu Grosse za jeho rozhodnutí a důvody, které uvedl, dlouhým skandovaným potleskem vestoje. Analytici ale vesměs soudí, že velká část sociálních demokratů si po Grossově rezignaci oddechla, protože předseda už byl podle nich pro stranu spíše přítěží. Také politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické soudí, že jeho odchod možná sociální demokracii prospěje.

"Začaly být zřetelné i určité tlaky uvnitř sociální demokracie. Gross by asi v této chvíli nebyl přínosem pro stranu. Pravděpodobně by pro stranu více voličů ztratil než získal a jeho setrvání v čele předsedy by udržovalo ve straně neklid."

Politolog Jiří Pehe se navíc domnívá, že odchod Grosse z politiky rozvázal ruce Paroubkovi, který teď může obrátit "morální" palbu, směřující předtím na Grosse, vůči politickým soupeřům z jiných stran.