Guláš na Karlově mostě

Guláš na Karlově mostě

Srpnové povodně v České republice způsobily i velký odliv turistů z postižených oblastí. Česká centrála cestovního ruchu proto připravuje řadu akcí, které by měly turistický ruch u nás znovu podpořit. Jednou z nich byl i páteční "Guláš na Karlově mostě". Informace odtud přináší Milena Štráfeldová.

Tak takhle vítali pořadatelé pátečního guláše na Karlově mostě Pražany a především návštěvníky našeho hlavního města. Desítky kuchařů ve vysokých bílých čepicích a naškrobených halenách nabízeli příchozím bochníčky chleba naplněné gulášem. Chtěli tak ukázat, že Praha se vzpamatovala z nedávných povodní a znovu se z ní stalo pohostinné město, které má co nabídnout turistům. Potvrdil mi to i šéfkuchař z jednoho z pražských grandhotelů, které byly záplavami poničeny. Zeptala jsem se, co si vlastně organizátoři slibují od této neobvyklé akce:

"Smyslem je podpoření cestovního ruchu, aby cizinci viděli, že Praha je neustále připravena na cizince, aby jim mohla poskytnout gastronomický servis a všechno, co k tomu patří."

Zaznamenali jste po povodních pokles návštěvnosti?

"Určitě ano, stoprocentně. U nás byla voda, takže jsme měli zavřeno asi 14 dnů. Teď už to začíná zase stoupat, ale pomalu."

Jak velké byly ztráty?

"Hodně velké, jak finanční, tak i psychické."

Guláš na Karlově mostě se zjevně setkal s úspěchem. Hostům chutnal a mnozí si odnášeli i papírové kuchařské čepice na památku. Další z pražských šéfkuchařů byl s ohlasem spokojen a věří, že se projeví i ve větším zájmu turistů o Prahu.

"Myslíme si, že bude mít dobrou odezvu, aby zase se zpátky natáhli hosti do Prahy."

Chodí sem k vám především zahraniční turisté nebo Češi?

"Tady na mostě většinou zahraniční turisti a do hotelu samozřejmě taky zahraniční hosté."

Jak dlouho jste připravovali guláš?

"Od jedné hodiny od rána."

Kolik lidí na tom pracovalo?

"Asi padesát."

Česká centrála cestovního ruchu využila páteční guláš na Karlově mostě i k tomu, aby pražskému primátoru Igoru Němcovi předala symbolický šek na částku sto tisíc korun, kterou vybraly její zahraniční pobočky bezprostředně po záplavách na záchranu historických památek v centru Prahy. Jediný, kdo tak s průběhem akce zřejmě nebyl spokojen, bylo Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan, které propagační akci s gulášem na mostě ostře kritizovalo. Malostranští patrioti jsou přesvědčeni, že uspořádání hostiny pro celebrity je bezcitnost vůči místním občanům. "První, pro koho se měla pořádat veselice, jsou zaplavení občané Malé Strany, dobrovolníci a armáda," uvádí se v prohlášení přátel Malé Strany.