Turisté, vraťte se do České republiky!

Pražský hrad

Po povodních, které postihly Českou republiku prudce poklesl počte turisté, kteří každoročně navštěvují Prahu a další města. Odborníci varují, že ze ztrát způsobených odlivem turistů se zdejší hoteliéři a podnikatelé v cestovním ruchu budou vzpamatovávat velmi dlouho. Více v rubrice Jaromíra Marka.

"Praha zahraniční turisty potřebuje. Ve zpravodajstvích, kde se Praha prezentovala např. na CNN, byla Praha ukázala jalo velmi postižená povodní. Důsledkem toho je, že hotely, které samozřejmě fungují jsou prázdné. Turisté se bojí toho, že je zde apokalypsa. Chtěli bychom říci, že tomu tak není. Praha je opět krásná!"

Říká primátor hlavního města Prahy Igor Němec. Faktem je, že Praha, která je v těchto týdnech každoročně plná návštěvníků z celého světa, je nyní docela prázdná. Po nedávných záplavách se sem turisté obávají jezdit. Řada zájezdů byla zrušena a turistický ruch se do města vrací jen velmi pomalu. Proč? Pokračuje předseda pražské Hospodářské komory Petr Kužel.

"Turisté jsou na tom, stejně jako my, když se chystáme na dovolenou a média nám řeknou, že je tam nějaký problém. Z čeho měli turisté strach před nedávnem je jasné, ale dnes už nemusí mít strach vůbec z ničeho. Situace je už kromě Karlína stabilizovaná. Jen s dopravou budou ještě chvíli komplikace, ale jinak nemusí mít strach z ničeho."

Hoteliéři a majitelé restaurací v Praze jsou nešťastní. V loňském roce ze v pražských hotelích a penzionech ubytovalo téměř 2,5 milionu lidí. Nyní to vypadá, že počet zahraničních klientů by mohl být o 600 až 900 tisíc nižší. Finanční ztráty tak budou skutečně velké.

"Protože se to stalo v době, kdy turistická sezĄona kulminovala budou ztráty velké. Přesná čísla budou k dispozici až se uzavřou účetnictví, ale už teď se hovoří o tom, že ztráty mohou být až 50%. Proto se hoteliéři a další podnikatelé snaží zachytit alespoň konec sezóny."

Podle analytiků budou hoteliéři v celé České republice tratit 3 až 4,5 miliardy korun, z toho jen v Praze asi 3,5 milardy. Restauratéři a další firmy poskytující služby v cestovním ruchu by mohli kvůli povodním tratit až 2,5 miliardy korun, z toho až dvě miliardy v samotné Praze. Na některých pražských restauracích visí nápisy v angličtině: Přijďte k nám na oběd, pomůžete nám zmírnit následky povodní. Do restaurací ovšem nemá kdo přijít. Turisté v Praze nejsou.

Faktem ale je, že dva týdny po skončení povodní se situace nejen v Praze, ale i celé České republice vrací do normálu. Například v Praze už je otevřena drtivá většina památek, muzeí a gelerií, přístupný je už i Karlův most. Navíc Praha nyní nabízí i neplánované atrakce. Více primátor Igor Němec.

"V centru nejezdí auta a tak máme nečekaně velký počet pěších zón. Ty jsme samozřejmě neplánovaly, ale přinesla je pětisetletá voda."

"Praha je skutečně stejně krásná jako byla před tím. Paradoxní navíc je, že se můžete projet po Vltavě na parníku tudy, kudy letěla ta velká voda a vidět to všechno tak, jak to probíhalo."

Uzavírá předseda pražské Hospodářské komory Petr Kužel. Ale abychom nehovořili jen o Praze. I ostatní česká města a regiony postihl náhlý odliv zahraničních turistů. Těch každoročně přijíždí do českých zemí přes pět milionů, nyní by mohl jejich počet klesnout až o celý milion. Segment cestovního ruchu by mohl na tržbách tratit pět až 7 miliard korun. Ještě větší dopad budou mít povodně a následný odliv turistů a na výši celkových devizových příjmů z turistiky. Jen pro ilustaci, loni představovaly příjmy z cestovního ruchu 118 miliard korun, letos se zřejmě budou pohybovat těsně pod 100 miliard korun, tedy asi o 18 miliard korun.