Pražská ZOO znovu otevřena

Sloni ve znovu otevřené ZOO, Foto:ČTK

Pražská zoologická zahrada je znovu přístupná pro veřejnost. Po nedávných ničivých záplavách se její brány otevřely pro návštěvníky o tomto víkendu. Více informací přináší Milena Štráfeldová:

Sloni ve znovu otevřené ZOO,  Foto:ČTK
Srpnové povodně znamenaly pro Pražskou zoologickou zahradu skutečnou katastrofu. V jejím areálu, který zčásti leží přímo na vltavském břehu, došlo k velkým ztrátám na majetku i životech zvířat. Potvrdil to i mluvčí ZOO Vít Khale:

"Ztráty jsou to nedozírné. Dá se říct, že to byl nejtragičtější den v dějinách českých zoologických zahrad, možná i evropských zoo vůbec. První odhady jsou zhruba ve výši 130 milionů korun. V podstatě 50 procent území zahrady bylo zatopeno. Ztráty na zvířatech jsou samozřejmě nevyčíslitelné. Ztratili jsme devět savců a zhruba 120 ptáků."

Přestože pracovníci zoo evakuovali ohrožená zvířata z dolní části zahrady do výše položených částí, nepodařilo se před velkou vodou zachránit například hrošici nebo slona. Toho museli zaměstnanci dokonce sami usmrtit, protože na jeho evakuaci nebyl dostatek času. Slonímu samci tak hrozilo utonutí. Ochránci zvířat tento krok ředitele zahrady Petra Fejka ostře kritizovali, podle Víta Khale však jiná možnost nebyla:

"Těší nás názory všech světových odborníků, zoologů, ředitelů jiných zahrad, kteří se postavili na naši stranu. Potvrdili to, že slona prostě nelze přestěhovat za pár hodin. Na přesun takovéhoto samce potřebujete v normálních podmínkách čtrnáct dnů, v kritických minimálně tři dny."

V Pražské zoologické zahradě je nyní otevřena především horní část zahrady, která povodní zasažena nebyla. Návštěvníci si mohou prohlédnout i výstavu fotografií, které zachycují dramatickou evakuaci zvířat. Pracovnici ZOO dokončují úklid areálu po záplavách a současně začínají s rekonstrukcí poškozených pavilonů. Do nich se budou postupně vracet i zhruba čtyři stovky zvířat, která jsou nyní umístěna v dalších zoo po celé České republice. Pražská Zoo získala také příslib Světové organizace zoologických zahrad na doplnění jakéhokoliv druhu zvířat. Na rekonstrukci zoo v pražské Troji přispívá i veřejnost a řada sponzorů. Její celková obnova bude trvat dva až tři roky.