ZOO rok po povodních: Gaston má dceru

Foto: CTK

Pražská zoologická zahrada, místo častých návštěv pražských, mimopražských i zahraničních turistů se pomalu vzpamatovává ze škod, které ji v roce 2002 způsobil vodní živel. Zacelují se rány a na svět přicházejí nová zvířata. Rok po povodních natáčel v trojské zoologické zahradě Herbert Brynda.

Lachtan Gaston, který při loňské povodni okusil svobodu a po Labi doplaval až do Německa, má potomka. A to i přesto, že svůj výlet nepřežil. Gastonovým potomkem je dvouměsíční samička Abeba. Podle ředitele pražské ZOO Petra Fejka tak lachtan, jehož plavbu před rokem sledovaly miliony lidí, ještě posmrtně zahradě věnoval cenný dar:

Abeba,  Foto: CTK
"V době, kdy už vlastně podle výpočtu od povodně březost jakékoliv lachtaní samičky z naší lachtaní expozice nepřicházela do úvahy, tak se zcela nečekaně narodil Gastonův pohrobek. Je to samice a pravděpodobně byla v lachtaní samičce - ve své mámě, která se jmenuje Bára - více než obvyklou dobu březosti, což je deset měsíců. U lachtanů taková schopnost existuje, za různých okolností se může zpomalit vývoj plodu až o dva měsíce, což se přesně stalo. Nikdo jiný to mládě nemohl zplodit, takže je to skutečně Gastonův potomek a je to obrovský dárek, který nám zanechal, a my jsme se rozhodli první výročí povodně připomenout právě křtinami tohoto zvířete."

Petr Fejk,  foto: CTK
Velká voda, která loni v ZOO zahubila - kromě slona - řadu ptáků a dalších zvířat, si vynutila dalekosáhlé organizační přeměny zahrady. V této době se rekonstruují pavilóny kočkovitých šelem, ptáků, malých savců, indonéská džungle a domov goril.

"V zahradě probíhá skutečně pět staveb, je to situace naprosto schizofrenní, někdy až neřešitelná a některé věci asi nepromýšlíme tak, jak bychom měli, ale musíme to udělat, protože hlad po zahradě je velký a může se stát, že příští rok investiční prostředky už nebudou,"

Foto: CTK
Poznamenává Petr Fejk. Povodeň, která nejvíce poničila spodní část zahrady, však podle jejího ředitele zásadně ovlivnila koncepci ZOO. Ve spodní části areálu se tak brzy objeví expozice vodních ptáků nazvaná 'Vodní svět':

"Sami část spodní části areálu zaplavíme a uděláme tam expozice vodních ptáků, protkané ostrovy, na kterých budou opice a poloopice. Návštěvnicky to bude záležitost velice atraktivní, protože to bude část areálu bez jakýchkoliv větších objektů, bez jakýchkoliv voliér a mříží. Návštěvníci budou procházet po můstcích a po písčitých cestách a budou mít volné průhledy na expozice, které budou dokonalou iluzí panenské či volné přírody."

Od vody se naopak bude stěhovat sloní domov. Podle Petra Fejka by do roku 2006 měli být sloni přestěhováni na místo, kam by nedosáhla ani loňská voda.

"Je to největší stavba, je velice drahá a je to stavba velice objemná, takže je velkou překážkou povodňové vlně a komplikuje situaci za sebou, po směru řeky, ale především obsahuje velice těžko evakuovatelná zvířata a víte dobře, že ta nejhorší dramata se před rokem v této zahradě odehrávala právě v tomhle pavilonu,"

říká ředitel ZOO k důvodům přesunu největších chovaných savců. Pražská ZOO se nadále bude specializovat výlučně na indické slony, africká slonice poputuje do jiné zahrady. Díky finančním darům - ZOO dostala na 90 milionů korun - se podaří některé rekonstrukce - jako například pavilón goril a pavilón kočkovitých šelem - dokončit už v září letošního roku.