Povodně poškodily i zámek Veltrusy

Povodně negativně poznamenaly také návštěvnost památek. Jen Státní památkový ústav středních Čech přišel do konce minulého týdne na vstupném o 3,5 miliónu Kč. Vilém Faltýnek se vypravil do zámku ve Veltrusech na Mělnicku, ve kterém povodeň napáchala škody za 200 miliónů korun.

"Jak víte, voda postupovala od Prahy směrem na jih a čím déle postupovala, tím se stávala ničivější. Nejvíce poškozený je okres Mělník. A ze všech památek a památkových areálů na Mělnicku je nejvíce poškozen areál zámku ve Veltrusech."

...vysvětluje ředitel Státního památkového ústavu středních Čech Vojtěch Láska. Voda poškodila především park, odnesla tu ornou půdu z několika desítek hektarů. Odplavila také část historické protipovodňové hráze a řeka vytvořila nový meandr. Povodeň naplavila do parku více než 200.000 metrů krychlových písku a štěrku, které zůstaly na více než 30 hektarech. Voda vyvrátila stovky podmáčených stromů, zničila oboru s daňky. Podle kastelánky Státního zámku Veltrusy, Evy Hájkové je největší ztrátou čas a lidské údilí, vynaložené při obnově areálu.

"Ten pocit byl hrozivý, protože veškeré úsilí sehnat prostředky, kvalitní firmy, hlídat počasí, hlídat termíny, dát věci dohromady, veškeré to úsilí voda před vašima očima během několika hodin zničí. To snad bylo na té vodě to nejhorší."

Eva Hájková si osobní nejtěžší chvíle prožila jako trosečnice na zámku. Druhý den povodní, v úterý, tu zůstala se dvěma pracovníky zámku zcela odříznuta od světa.

"Nejhorší to bylo v okamžiku, kdy jsme z jediného zdroje informací, z rádia, vyslechli skeptické vyjádření zástupců povodí Vltavy, že už nemají řeku pod kontrolou. My jsme tam byli uprostřed, voda šla nahoru, proudy ze všech stran a my jsme neměli jinou možnost, seděli jsme v hlavním sále veltruského zámku a to hučení kolem, to byla Niagára. Rozhodně bych se tam teď na výlet nevypravila, po tom, co jsme si tady prožili."

Podle Vojtěcha Lásky je zámek přirozeně náchylný k záplavám a také v historii několikrát zaplaven byl.

"Tady ten objekt tehdy ležel na ostrově. Vltava celé území areálu obtékala, proto se tu používal pomístný název Ostrov."

Po záplavě 1784 hraběte Chotek vybudoval nový park ve stylu okrasného statku. Tento styl přišel jako módní vlna z Francie. Park byl upraven jako obdělávaná krajina, cílem byl ovšem estetický dojem, nikoli užitek.

"Ale i ti lidé, kteří tam pracovali, zvířectvo, to vše bylo vystaveno na odiv jako estetická hodnota. V naší zemi to je úplný unikát."

Do srpna letošního roku se zachoval rozvrh pozemků, i obdělávaný ráz areálu. Podle hrubého odhadu bude na obnovu parku zapotřebí celkem 132 miliónů korun. Dalších zhruba 50 miliónů korun bude stát oprava zámku.

České památky by se měly v polovině září během Dnů evropského dědictví otevřít zadarmo veřejnosti. Zámek ve Veltrusech mezi nimi letos určitě nebude, stejně jako mnohé další památky.