Havel - filmový příběh z doby, kdy Václav Havel ještě nebyl prezidentem

Z filmu Havel, foto: Bontonfilm

V pražském kině Lucerna měl slavnostní premiéru film režiséra Slávka Horáka Havel. Přináší příběh Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností.

Viktor Dvořák jako Václav Havel,  foto: Bontonfilm

Dominuje mu nejen boj za pravdu, pronásledování a věznění, ale také Havlův bouřlivý osobní život, jeho milostné vztahy, pochyby a humor. Do kin se dostává po koronavirové krizi jako jeden z prvních. Ukazuje Václava Havla jako člověka, který váhá mezi divadelní kariérou, politikou, manželkou a milenkou.

"Většina díváků, skoro všichni, si ho pamatují jako ikonu z prezidentského období. My se zabýváme obdobím před prezidentováním, a to je období roku 1968 až 1989. Tehdy tak ikonický nebyl, a to se mi právě líbí, že do toho můžeme vnést trochu světla, a vynést i tuto jeho část, tyto roky, které ho formovaly, a které vedly ke zrodu té ikony," uvedl režisér Slávek Horák.

Viktor Dvořák je Havlovi neuvěřitelně podobný

Anna Geislerová a Viktor Dvořák při natáčení filmu Havel,  foto: Bontonfilm

Hlavní roli hraje Viktor Dvořák, který jako by Václavu Havlovi z oka vypadl. Scenáristé dali velký prostor i postavě Havlovy první manželky Olgy, kterou představuje Anna Geislerová. S Václavem Havlem se osobně znala.

"Já jsem vždycky přimhouřila oči a viděla jsem ho, protože Viktor je mu strašně podobný. Takže já jsem točila s Havlem,"řekla v České televizi po premiéře filmu.

Dagmar Havlová: Co jsem znala jen z vyprávění se odehrávalo na plátně

Dagmar Havlová na premiéře filmu Havel,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

Na premiéře byla i Havlova druhá manželka Dagmar. Na instagramu uvedla, že se jí snímek líbí: "Před téměř dvěma lety mi dával režisér Slávek Horák číst první verzi scénáře filmu o mém manželovi. Před asi půl rokem jsem viděla film celý, bez nutných závěrečných prací. Byla jsem okouzlena skvělými výkony herců i režisérovým rukopisem. Byla jsem dojatá. Všechno, co jsem nemohla prožít a co znám z Vaškova vyprávění, se odehrávalo na plátně," napsala bývalá první dáma. Na premiéru dorazil i exprezidentův bratr Ivan M. Havel s manželkou Dagmar.

Režisér: Fakta nechme historikům, my udělali z pravdy příběh

Režisér Slávek Horák  (uprostřed) při natáčení filmu,  foto: Bontonfilm

Podle režiséra Slávka Horáka byla pravda už mnohokrát popsaná. Jeho cílem bylo udělat z pravdy příběh. "Soustředili jsme se na emoce a fakta jsme nechali kronikářům, dějepiscům a historikům,"řekl režisér.

Film podpořil i evropský program Media, Státní fond kinematografie a Česká televize. Padesát procent financovali soukromí čeští investoři. Jak dodal režisér Horák, podpora od programu Media pro něj byla potvrzením, že film má i mezinárodní ambice.