Hlavní nádraží čeká na dokončení rekonstrukce

Hlavní nádraží v Praze - Fantova budova, foto: Jolana Nováková, archiv ČRo

Opravy památkově chráněné Fantovy budovy Hlavního nádraží v Praze začnou letos a stát by měly více než miliardu korun. Venkovní i vnitřní prostory by měly být hotovy do roku 2022.

Hlavní nádraží v Praze - Fantova budova,  foto: Jolana Nováková,  archiv ČRo

Fantova kavárna,  foto: Anton Kajmakov
Už letos by měla začít oprava Fantovy budovy. Historická budova nad kolejištěm Hlavního nádraží v Praze je největší secesní památkou v Česku. Rekonstrukce historické budovy pojmenované po architektovi stavby Josefu Fantovi měla být původně hotová do roku 2013. Firma Grandi Stazioni, která měla nádraží v pronájmu od roku 2003, však opravy nestihla a SŽDC jí v roce 2016 neprodloužila smlouvu. Italská firma stihla opravit jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Boční trakty včetně fasády památkově chráněného objektu dosud na opravy čekají.

Modernizace nádraží průběžně pokračuje i v nové odbavovací hale. Ta byla nedávno vybavena novými komerčními prostory. Otevřena byla například nová kavárna nebo úschovna zavazadel a kol. Upraveny byly také prostory dopravců a zázemí pro cestující. Revitalizace nové budovy bude pokračovat i dále.

Hlavní nádraží v Praze je vůbec největší osobní nádraží v České republice. Ročně tam odbaví 27 miliónů cestujících.