Hradišťan na vánočním albu dokazuje, že není jen cimbálovou muzikou

Hradišťan, foto: Marek Malůšek, oficiální web Hradišťanu

Máme už třetí adventní neděli. Abychom se vánočně naladili, představíme nové album Hradišťanu Pozdraveno budiž světlo.

Hradišťan,  foto: Marek Malůšek,  oficiální web Hradišťanu

Foto: Indies Scope
Na CD jsou vánoční koledy, ale i skladby, které se vážou k adventu, příchodu nového roku, k době, kdy jsou dlouhé večery. Hradišťan tak dokazuje, že není jen cimbálovou muzikou.

Posluchači tu najdou i pět novinek a písničky z desky zní i na vánočních koncertech Hradišťanu. Album začíná zhudebněným úryvkem biblického textu evangelia sv. Jana, na něj pak navazují písně, ve kterých se odráží současné vnímání Vánoc, řekl v jednom z rozhovorů primáš Jiří Pavlica.

Jak se dočtou posluchači na CD, "symbol světla patří k těm nejsilnějším a nejživotodárnějším, neboť světlo ve tmě svítí a tma jej nepohltí. Rok co rok se těšíme na adventní a vánoční čas naděje a zrození nového života, čas příchodu betlémského světla. Člověk bytostně touží po této symbolice a napříč staletími svou touhu vyjadřuje skrze umění, včetně umění hudebního v nejrozličnějších podobách."

Na CD jsou i písně z 9. a 16. století

V množství vánočních alb má být CD Hradišťanu tím, které klade důraz na poselství. Nechybí lidové koledy, které dostaly nové aranže. Najdete tu ale i staroslověnský text vánočního Gloria v cyrilometodějském překladu 9. století, ale i jednu z nejstarších vánočních písní dochovaných v českém prostředí z 16. století. Ta samá píseň s českým textem Děťátko se narodilo, se pak objevuje v barokních kancionálech 17. století.