Hrady a zámky otevírají své brány

Hrad Loket, foto: Klára Stejskalová

S příchodem jara začíná turistická sezóna. Na stovkách objektů vyvrcholil velký úklid i výcvikové kurzy turistických průvodců. Už od víkendu se tak mohou začít nádvoří hradů a zámků plnit novými návštěvníky.

Hrad Kokořín | Foto: Magdalena Hrozínková,  Radio Prague International

Jan Václav Gallas,  foto: Wikimedia Commons,  Public Domain
Na návštěvníky čekají kromě prohlídky tradičních interiérů květinové výstavy, noční prohlídky, festivaly, výstavy a různé slavnosti Některé z památek spravovaných Národním památkovým ústavem se na prahu sezony představí v nové podobě. Například návštěvníci náměšťského zámku v sobotu poprvé budou moci spatřit obnovené renesanční arkádové nádvoří, kde v posledních dvou letech probíhala náročná rekonstrukce za 17 milionů korun.

Po stopách šlechtických rodů

Největší pozornost se ale letos zaměří na tři zámky spojené se jménem severočeské šlechty italského původu Gallasů a ClamGallasů. Stejně jako v minulých letech je letošní sezona věnovaná konkrétnímu šlechtickému rodu. A přestože mezi členy tohoto rodu patřili významné osobnosti evropského kalibru a úředníci císařského dvora, je jejich jméno neodmyslitelně spjato se severními Čechami. Letos si připomínáme 300. výročí úmrtí diplomata Jana Václava z Gallasu, hlavním garantem je správa Sychrov. Otevře se i výstava věnovaná historii a sbírkám rodu Gallasů v Liberci. Veřejnost bude také moct zavítat do kláštera v Hejnicích, kde mají Clam-Gallasové hrobku. Zájemci se po stopách rodu vydají i na zámky Frýdlant, Lemberk a na hrad Grabštejn.

600 let od úmrtí Václava IV.

Hrad Loket,  foto: Klára Stejskalová
Výročí 600 let od úmrtí krále Václava IV. budou věnovány prohlídky hradu Křivoklát na Rakovnicku. Tohoto panovníka si mohou turisté připomenout také na hradě Loket, kde často pobýval.

K 30 letům od sametové revoluce NPÚ připraví výstavu České památky po pádu železné opony. Národní památkový ústav předpokládá, že v letošním roce do více než stovky hradů a zámků v jeho správě zavítá kolem 5,5 milionu návštěvníků. V některých památkách se letos zvýší vstupné o deset až dvacet korun. Naopak se sníží cena rodinných vstupenek.

Milovníkům historie se jako cíl výletu nabízejí i desítky dalších objektů, které jsou v soukromém vlastnictví.