Hudba z celého světa na festivalu Colours

Rodrigo y Gabriela, foto: YouTube

Spolu s filmovým festivalem v Karlových Varech je hudební festival Colours of Ostrava již tradičním vyvrcholením české letní kulturní sezóny. Ostravský festival se od desítek jiných festivalů liší především náročnou dramaturgií. Obvyklou praxí jiných festivalů je pozvání jedné domácí či zahraniční hvězdy, často již za zenitem své kariéry, a doplnění programu několika začínajícími kapelami. V Ostravě to dělají jinak, sem zvou nejkvalitnější světové umělce, jejichž jména v Česku zatím znají jen odborníci. Z komerčního hlediska je to ten nejriskantnější postup, málo známí, a přitom drazí muzikanti. Ale v Ostravě to funguje.

Rodrigo y Gabriela,  foto: YouTube
Publikum s celé země se už do Ostravy naučilo jezdit právě proto, že vždy uslyší něco, co zatím nezná, ale co určitě stojí za pozornost. Tak třeba famózní kytarové duo Rodrigo y Gabriela. Ve světě již prodali milióny alb a Barack Obama považoval za nutné se v Mexiku pochlubit, že do svého IPodu si stahuje právě tuto hudbu. V České republice Rodrigo y Gabriela ještě nikdy nevystupovali.

V programu festivalu skutečně najdeme desítky v Ćesku zatím málo známých interpretů. Každý festival ale přece jen potřebuje i populární umělce, na plakátech musí být jména, která táhnou. Hlavní hvězdou tohoto ročníku bude islandská zpěvačka Björk. Kromě její vlastní početné kapely ji doprovodí i téměř dvacetičlenný smyčkový orchestr. Jak říká ředitelka festivalu Zlata Holušová, koncert Björk doplní i zcela unikátní vizuální show:

„Když jsme dostali požadavek od agentů zpěvačky, že chce vystupovat za denního světla, mysleli jsme si, že Björk se rozhodla pro komorní koncert. Pak se ukázalo, že všechno je jinak. Koncert doprovodí i speciální světelné efekty, takové které lépe vyniknou za denního světla.“

Většina velkých letních festivalů probíhá někde v poli nebo na starém letišti za městem. Ostravský festival se pořádá prakticky uprostřed města v bývalém průmyslovém areálu Dolních Vítkovic, dnes jedinečné národní kulturní památky, což akci dodává neopakovatelnou atmosféru. V letošním roce se festival rozšíří o nově zrekonstruované prostory bývalého dolu Hlubina. Obdivovatelům staré průmyslové architektury nabízí Vítkovice snad ještě větší potěšení než „jen“ milovníkům hudby.

Nicméně Zlata Holušová a její tým se nesnaží jen o seznamování českého publika se zahraniční produkcí. Jednou z doprovodných akcí festivalu je i dvoudenní hudební showcase konference Czech Music Crossroads, kde se více než padesátce západních hudebních publicistů a producentů představí vybrané české, slovenské a polské skupiny. V praxi právě takové akce nejvíce pomáhají českým hudebníkům proniknout na zahraniční festivaly a do povědomí západního publika.

Festival Colours of Ostrava se letos koná od 16. do 19. července.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio