Hudba z filmů Miloše Formana

Miloš Forman při natáčení filmu Amadeus
0:00
/
0:00

Karlovarský filmový festival uctil památku Miloše Formana. Tento uznávaný režisér ve svých mnohých snímcích pevně propojil filmové umění s hudbou.

Miloš Forman při natáčení filmu Amadeus

Plakát k filmu Dobře placená procházka
Obrovský úspěch filmu Amadeus, který v polovině osmdesátých let získal osm Oscarů, přinesl vlnu zájmu nejen o tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta, ale mnoha lidem přiblížil a svým způsobem polidštil svět klasické hudby.

Hudba hrála obrovskou roli v celé Formanově umělecké tvorbě. Ať už to bylo v éře jeho české tvorby počínaje snímkem Konkurs přes filmy Hoří, má panenko, Lásky jedné plavovlásky, kde skvěle zachytil atmosféru šedesátých let v Československu a kde tzv. taneční čaje, podobně jako dechovkové tancovačky, představovaly v Československu padesátých a šedesátých let minulého století nejrozšířenější lidovou zábavu.

Naposledy stál Miloš Forman za kamerou před více než deseti lety, když ve Španělsku v roce 2005 natáčel Goyovy přízraky. Hudbu k tomuto filmu složil a nahrál Varhan Orchestrovič Bauer se svým Okamžitým filmovým orchestrem. Jeho posledním tvůrčím počinem byla inscenace jazzové opery Suchého a Šlitra Dobře placená procházka, na které spolupracoval se syny Petrem a Matějem.