I kladná nula potěší

Miroslav Kalousek
0:00
/
0:00

Česká ekonomika by měla v roce 2012 skončit kladnou nulou, respektive pár desetin procenta v plusu. Je o tom přesvědčen ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jak řekl v nedělním televizním diskusním pořadu, počítá s tím lednová prognóza ministerstva financí, která bude zveřejněna v úterý. Úspory však podle šéfa státní pokladny budou stejně nutné.

Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek v televizi Prima řekl, že ale kvůli stagnaci ekonomiky rozpočet měnit nebude:

"Zdá se, že ta lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, to znamená pár desetinek nad nulou. To znamená, že ani opatření pro rok 2012 nebudou muset být dramaticky velká. Já tedy nenavrhnu úpravu DPH během roku 2012."

Tuzemská ekonomika měla podle poslední prognózy ministerstva financí z října loňského roku letos vzrůst o jedno procento. Ještě v červenci přitom úřad počítal s 2,5procentním hospodářským růstem. "Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová," uvedl tehdy ministr Kalousek.

Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Ke které z nich se kabinet přikloní, bude rozhodnuto až na základě úterní makroekonomické predikce. Úspory se prostě budou muset najít:

Foto: Barbora Kmentová
"Bude to něco přes 20 miliard, které budeme muset uspořit. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama a nebude muset ani žádat o novelu zákona o státním rozpočtu. Samozřejmě s tím parlament seznámím."

Ministr Kalousek ve svých úvahách o vývoji české ekonomiky také připustil možnost snížené sazby daně z přidané hodnoty pro léky, knihy a noviny, pokud by se základní sazba této daně zvýšila v dalších letech například na 19 procent. Podmiňuje to ale shodou vládní koalice. Podle zákona má být pro příští rok sazba DPH jednotná ve výši 17,5 procenta:

"Já jsem si onu jednotnou sazbu představoval výše, koaliční dohoda dopadla jinak. Diskusi pro léta 2013 - 2014 budeme muset znovu otevřít, a pokud se shodneme na tom, že v celkovém mixu zdanění budeme tlačit v zájmu konkurenceschopnosti na nižší odvody na pracovním místě a přesuneme tu zátěž více do daně z přidané hodnoty, tak si snadno umím představit i to, že pro léky, knihy a noviny bude nižší sazba."

Vít Bárta,  foto: Vláda ČR
Předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta jménem této koaliční strany zvýšení sazby DPH na 19 procent odmítl. "Chceme DPH 14 procent a 20 procent, nezvyšujme ani na 17,5 procenta, protože by to znamenalo výpadek ve státní kase pět miliard (korun)," uvedl ve svém prohlášení. Podle něj je iluzorní představa, že by se ceny zboží snížily jen proto, že se DPH sníží z 20 procent na 17,5 procenta.

Opoziční ČSSD nechce jít cestou vyššího zdanění spotřeby. Šéf této strany Bohuslav Sobotka by volil variantu, která by s sebou nenesla takové dopady v sociální oblasti. Podle něj je lepší zvýšit přímé daně podobně jako v Dánsku:

Bohuslav Sobotka
"Tady vidíme prostor zaprvé pro návrat k daňové progresi u vyšších příjmových kategorií. Druhá věc, kterou vidíme jako velmi možnou a zajímavou, je vyšší zdanění některých typů právnických osob, to znamená zejména větších firem, které tady v České republice využívají infrastrukturu, v oblasti energetiky, v oblasti bankovnictví, telekomunikací. Třetí oblast jsou skutečně majetkové daně v návaznosti na velikost majetku."

V rámci projednávání daňové novely chce ČSSD mezi vládními poslanci najít podporu pro seznam položek, které by ve snížené sazbě mohly být. Položky, které chtějí zařadit do snížené sazby, vybírali sociální demokraté podle námitek poslanců koaličních stran k vládnímu návrhu na zvýšení daně. Případné schválení novely by podle ČSSD přineslo úbytek příjmů státního rozpočtu v řádu několika set milionů korun ročně.