I v New Yorku se slaví století Českého rozhlasu

100 let od začátku pravidelného rozhlasového vysílání v Česku si připomínají i v New Yorku. V České národní budově (Bohemian National Hall) probíhá výstava věnovaná rozhlasové historii.

Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

K vidění jsou některé natáčecí a vysílací přístroje, návštěvníci si mohou sami vyzkoušet, jaké to je mluvit na profesionální mikrofon. Základem výstavy jsou ale panely s texty a mnohdy unikátními fotografiemi z historie Československého a Českého rozhlasu.

V pondělí se v České národní budově konala slavnostní vernisáž výstavy, na kterou v úterý navazuje koncert k výročí Českého rozhlasu.

Ředitel Českého centra v New Yorku Miroslav Konvalina:

Miroslav Konvalina  (druhý zleva) | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

„Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyslal čtyři své muzikanty žesťové sekce ve velmi neobvyklém složení. Jsou to tři trubky a jedna tuba. Muzikanti si převezli také jednu originální skladbu dirigenta orchestru Českého rozhlasu Jana Kučery, který speciálně pro Spojené státy připravil moderní fanfáru, která zazní jak na vernisáži, tak na slavnostním koncertu k 100. výročí rozhlasu tady V Bohemian National Hall.“

Výstavu, kterou pro Česká centra v zahraničí připravilo Radio Prague International, už viděli zájemci v Tel Avivu, Mnichově a v Bratislavě. 100. výročí Českého rozhlasu totiž budí pochopitelný zájem i v zahraničí, československý Radiojournal (jak zněl původní název) byl totiž v Evropě druhou nejstarší rozhlasovou stanicí s pravidelným vysíláním, hned po britské BBC.

Foto: Radio Prague International

Výstava v New Yorku potrvá až do 31. srpna.

Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Autor: Libor Kukal
klíčová slova:
spustit audio

Související