K oslavám 100 let rozhlasového vysílání se připojil Český dům v Bratislavě

Bratislava je po Tel Avivu další zastávkou, kam dorazila putovní výstava fotografií mapující 100 let rozhlasového vysílání v Československu.

Foto: Český rozhlas

Výstava se koná u příležitosti nadcházejícího kulatého výročí začátku pravidelného vysílání rozhlasu pro veřejnost na československém území, které připadá na 18. května. Právě v tento den v roce 1923 začala ve skautském stanu v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal.

Foto: Peter Korček,  České centrum Bratislava

Dvě desítky panelů s fotografiemi přibližují historii rozhlasu včetně stěžejních dobových momentů během květnového povstání nebo během sovětské okupace v roce 1968. Nechybí ani připomínka tematických vysílání, jako například sportovních reportáží. Prostřednictvím QR kódů a mobilního telefonu si návštěvníci také mohou poslechnout autentické nahrávky z vysílání jako např. živý přenos z pohřbu prvního československého prezidenta Tomáše Gariggue Masaryka, kde reportéři informovali z 15 stanovišť nebo slavné reportáže sportovního komentátora Josefa Laufera.

Klára Stejskalová | Foto: Peter Korček,  České centrum Bratislava

"Československý rozhlas je druhý nejstarší po BBC. Za tu dobu sta let rozhlas nejen informoval, ale i bavil. Rozhlasový přijímač byl součástí domácností a rozhlasový program často řídil chod domácnosti. Řada rodin např. vyrážela na nedělní procházky až po skončení pohádky," řekla na otevření výstavy šéfredaktorka Radio Prague International Klára Stejskalová. Připomněla také velmi oblíbený pořad s ikonickou znělkou „Pozor, zákruta!“ Ten se těšil popularitě nejen kvůli motoristickým radám, ale i kvůli hudbě. Bratislavské studio bylo totiž příliš daleko od pražských cenzorů, a tak do vysílání proniklo mnohem více anglosaských písniček.

Ľuboš Machaj | Foto: Peter Korček,  České centrum Bratislava

Mimochodem moderátorem relace vysílané z Bratislavy byl šéf veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska Ľuboš Machaj, který během projevu na vernisáži zavzpomínal na své rozhlasové počátky. Zároveň připomněl, že Slovensko bude slavit 100 let od začátku pravidelného vysílání za tři roky. "Rozhlas zásadně ovlivnil celou společnost v Česku i na Slovensku," uvedl Machaj.

Expozice kromě připomínky významných rozhlasových událostí přibližuje i vysílací a přenosovou techniku. Tomáš Dufka, vedoucí archívu Českého rozhlasu uvedl, že výstava vychází ze zdigitalizovaných fotografií. Mimochodem ty nabídne Český rozhlas v mnohem větším měřítku v obsáhlé monografii „Rozhlasto“, která bude pokřtěna v příštích dnech na Světě knihy.

Klára Stejskalová,  Ľuboš Machaj a Monika Koblerová | Foto: Peter Korček,  České centrum Bratislava

Podle ředitelky Českého centra Bratislava Moniky Koblerové se výstava po Bratislavě představí také v dalších slovenských městech. "Další zastávkou by měly být Košice a Piešťany. Ale možná se přihlásí ještě nějaké další slovenské město.“ Kromě Slovenska se výstava představí také v Mnichově a New Yorku.

Výstava v Galerii Českého domu na Prepoštskej 6 v Bratislavě bude přístupná veřejnosti od 5. 5. 2023 do 31. 8. 2023

18
48.14326822545401
17.105841171425258
default
48.14326822545401
17.105841171425258
Autor:
klíčové slovo:
spustit audio

Související