Iniciativa Referendum 2000 požádala otevřeným dopisem vládu, aby odložila aktivaci jihočeské jaderné elektrárny Temelín

Temelín

Iniciativa Referendum 2000 požádala otevřeným dopisem členy kabinetu Miloše Zemana, aby odložili aktivaci jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Její členové požadují, aby o osudu Temelína nejdříve rozhodla veřejnost v referendu. Podrobněji informuje Renata Prátová.

Petici iniciativy Referendum 2000 za všeobecné hlasování o Temelínu podepsalo od dubna do července tohoto roku 115.000 lidí. Její autoři se odvolávají na slib sociální demokracie z roku 1995 lidové hlasování vypsat. To však do aktivace paliva, které by podle harmonogramu mělo proběhnout na přelomu srpna a září, nelze stihnout. Autoři petice proto žádají, aby vláda aktivaci paliva pozastavila. Člen petičního výboru a exministr životního prostředí Ivan Dejmal odpověděl Radiu Praha před pravidelným zasedáním kabinetu na otázku, zda má referendum šanci na úspěch ve vládě:

Jako důvod pro odklad aktivace jaderné elektrárny ekologové uvádějí především otázku její bezpečnosti. Požadují proto zpřístupnění protokolů o provedených bezpečnostních zkouškách, aby mohly být podrobeny veřejné kontrole. Problémy mohou podle ekologů nastat i s vypouštěním nízkoradioaktivních látek, zejména tritia, jehož rizika pro živé organismy nejsou dostatečně známa. Například ve výpusti již fungující jaderné elektrárny Dukovany bylo v roce 1996, tedy deset let po zahájení provozu, množství tritia nad 90 procent povoleného limitu. Exministr Ivan Dejmal uvedl, že Česká republika další jadernou elektrárnu nepotřebuje. Přesto dostala jaderná energetika v minulých vládách zelenou.

S dostavbou Temelína souhlasila vláda v roce 1993. Podle Ivana Dejmala však zpráva nezávislé komise na konci devadesátých let potvrdila, že je elektrárna nadbytečná a že právě informace o nezbytnosti Temelína, vyvolaly špatné rozhodnutí. Ivan Dejmal poukázal také na možný tlak různých průmyslových lobby.

Spuštění Temelína zvýší nezaměstnanost v severních Čechách. Odhady se liší od 5 tisíc míst v hornictví po více než 10 tisíc při započtení návazných provozů. Vláda nemá podle ekologů pro případ spuštění Temelína reálný scénář pomoci severním Čechám.

Autor: Renata Prátová
spustit audio