Jak se změnil život muslimů žijících v Česku

Muslimové žijící v České republice odsuzují teroristický útok oproti Spojeným státům, zároveň se však obávají, aby případná odplata nevyvolala eskalaci násilí a nepřinesla další oběti nevinných lidí. Jaromíru Markovi to řekl předseda Islámské nadace v Brně Hassan Muneeb. (čti Muníb).

"Odsuzujeme tyto útoky tak jako odsuzujeme terorismus v jakékoli formě a kdekoli na světě. Připojujeme se k postoji české vlády a České republiky a její ochotě poskytnout pomoc postiženým. To je náš oficiální názor, který se nezměnil a nezmění se."

Toto prohlášení vydali muslimové žijící v České republice okamžitě 11.září, krátce po teroristickém útoku na USA. Vyznavači islámu, kterých žije v Česku několik tisíc a jejichž původním domovem jsou země jako Sýrie, Írák nebo Pákistán, však hledí na připravovovanou odplatu proti Afghánistánu s obavami.

"Není to pro nás přijatelné. Když se podíváme na události v jiných částech světa, řešily se jinak. Za pomoci OSN nebo soudu, který by určil, kdo je vinen. Ten se musí trestat, ať je to kdokoli. Ale ten krok, který se chystá, a doufejme, že k němu nedojde, je nesprávný a nehodí se do 21. století."

A jak se po událostech z 11. září změnil vztah Čechů k mulsimské menšině? Hani Baloush, obchodník původem ze Sýrie, říká, že nic zvláštního zatím nepocítil.

"Zatím mě zdraví všichni sousedé kromě jednoho. Žádné těžkosti nemám, žádné problémy s ostatními známými nebo ostatními lidmi. Lidi jsou dobří."

Poněkud jinou zkušenost má Hassan Muneeb, který stojí v čele jediné české mešity.

"V okolí mešity se nic nezměnilo. Faktem je, že jsem slyšel jak několik lidí četlo naše prohlášení, které máme vylepeno na schránce, a nadávali nám. Jinde tady v Brně došlo k několika slovním útokům na muslimy. Co nás překvapilo, terčem byly zejména muslimky, tedy Češky, které přestoupiliy na islám. Nadávali jim v zaměstnání."

V České republice žije několik tisíc muslimů, většina z nich pochází ze zemí bývalého Sovětského Svazu, někdejší Jugoslávie a zemí Blízkého východu. Islám není v Česku oficiálnšě registrované náboženství, v jediné české mešitě v Brně se každý týden schází asi 150 muslimů.