James Brown v Praze

James Brown v Praze, foto: ČTK

Prahu navštívila minulý týden legenda světové pop music, nestor soulu James Brown. Do české republiky přijel vůbec poprvé. Před koncertem se s ním setkal Jaromír Marek.

James Brown v Praze,  foto: ČTK
Kmotr soulu, Mr. Dynamit, Stvořitel funky všechny tyto přezdívky si James Brown vysloužil za svého dlouhého hudebního života. Ve svých jedna sedmdesáti letech však není daleko na konci svých sil. To ostatně dokazoval novinářům na tiskové konferenci na pražském letišti, která se záhy změnila v Brownovo malé show. Brown zpíval a do zpěvu nutil i svého manažera.

A nejen manažera. Do duetu se pustil i se svojí současnou partnerkou, zpěvačkou Tomi Rae.

James Brown patří určitě mezi nejvlivnějších muže hudby 20. století a je si toho náležitě vědom.

"Dnes vládne světu rap a rap vyšel z hudby Jamese Browna. Je mi 71, ale cítím se, jako bych měl 25."

James Brown v Praze,  foto: ČTK
Na příjezd Jamese Browna si musela Praha počkat pěkných pár desítek let. Zájem publika byl proto velký, po pár dnech bylo jasné, že všichni se do Sportovní haly nevejdou a organizátoři museli změnit postavení pódia. Na koncert nakonec přišlo rekordních 11 tisíc lidí. Pár dní před koncertem nebylo v celé Praze k dostání jediné cédéčko s brownovou hudbou.

"Opravdu? No tak to se teď cítím opravdu fajn", parafrázoval Brown ústřední motiv svého hitu z roku 1966.

Za svoji mnohaletou kariéru přijel Brown do Prahy vůbec poprvé. Přesto jej české publikum zná už dlouho. Na sklonku sedmdesátých let dokonce vyšla v tehdejším Československu jedna brownova gramofonová deska, v ideologicky zabarveném komentáři byl však líčen především jako bojovník proti diskriminaci černochů v kapitalistických spojených státech. Své polické angažovanosti však Brown nezůstal nic dlužen. Na pražském koncertě držel minutu ticha za oběti tragédie v ruském Beslanu.