Emil Viklický si k pětasedmdesátinám nadělil album inspirované folklorem

Emil Viklický

Jazzman, pianista, skladatel i aranžér Emil Viklický je jednou z nejvýraznějších, nejosobitějších postav české hudební scény. Ve čtvrtek 23. listopadu 2023 oslaví 75. narozeniny a Supraphon k této příležitosti vydal jubilejní reedici alba z roku 1991 Za horama, za lesama… . 

S jazzem začal už v polovině 60. let jako student olomouckého gymnázia. Později vystudoval matematiku na Palackého univerzitě, ale záhy dal přednost hudbě. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 1974, kdy se přidal k SHQ Karla Velebného a nedlouho nato se souběžně stal členem jazzrockové skupiny Energit. Významným milníkem v jeho tvorbě bylo album V Holomóci městě odrážející melodiku moravských lidových písní.

Emil Viklický | Foto: Lukáš Hurník,  Český rozhlas

V roce 1977 obdržel stipendium na studium kompozice a aranžování u Herba Pomeroye na Berklee College of Music v Bostonu. Navázal tam mnoho muzikantských kontaktů, které pak zúročil ve spolupráci s americkými hudebníky Billem Frisellem, Kermitem Driscollem a Vintonem Johnsonem.

V roce 1985 vyhrál druhou cenu v soutěži konzervatoře v Monaku za svou skladbu Cacharel. V letech 1991 až 1995 byl prezidentem České jazzové společnosti a od roku 1994 spolupracoval s ansámblem Ad lib Moravia, který kombinuje prvky moravské lidové hudby, moderního jazzu a současné vážné hudby. V 80. letech se Viklický hodně věnoval mezinárodním spolupracím, například s Joem Newmanem na albu Midgets, ale především se skandinávskými muzikanty. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany je znám snahou o fúzi folkloru s jazzem. Věnuje se také vážné a filmové hudbě. Je autorem tří oper Oráč a Smrt, Faidra a Máchův deník a melodramatu Tajemství Člověka na texty bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Za horama, za lesama…

V hudbě nemám žádné hranice.

Album Za horama, za lesama… nahrál Viklický v roce 1989, ale kvůli překotným společenským událostem se vydání posunulo až do roku 1991. Viklický natočil album v triu s kontrabasistou Františkem Uhlířem a bubeníkem Cyrilem Zeleňákem a navíc s výraznými hosty – s houslistou Jiřím Pavlicou, cimbalistou Milanem Malinou, saxofonistou Františkem Kopem a se zpěvačkami Ivou Bittovou a Věrou Domincovou. Album tvoří osm původních folklorních předloh a dvě Viklického autorské kompozice. K umělcovým pětasedmdesátinám mu vyšla začátkem listopadu remastrovaná nahrávka, kterou pokřtil v rámci koncertu Czech Jazz Legends v pražském Jazz Docku.

Ještě před tím ale zavítal na už pátou návštěvu Japonska, kde vystoupil v rámci Czech Festival Tokyo v Tamagawa Rise Hall. Mimochodem nahrávka Kafka on the Shore dostala v roce 2011  cenu Mitsubishi za nejlepší zvukovou nahrávku roku. A k Viklického fanouškům patří i slavný spisovatel Haruki Murakami, který si nenechá ujít žádné jeho vystoupení v Tokiu.

Emil Viklický se narodil 23. listopadu 1948 v Olomouci. Vystudoval matematiku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V letech 1977 až 1978 studoval jazz na Berklee College v USA. V současnosti vystupuje především s Emil Viklicky Grand Moravia Trio.

klíčové slovo: