Jarmila Šuláková dokázala udělat z lidových písniček hity

Jarmila Šuláková, foto: ČTK

S tradiční cimbálovkou nebo folkrockovou skupinou Fleret nabízela posluchačům krásu a poezii lidových písniček. Milovnice moravského folkloru Jarmila Šuláková zemřela po krátké nemoci ve věku 87 let. Kromě zpěvu proslula i valašským nářečím, optimismem a smyslem pro recesi.

Jarmila Šuláková,  foto: ČTK
Jarmile Šulákové se podařilo udělat z lidových písniček hity. V knize Kdo je kdo na přelomu 20. století se uvádí, že tím prvním hitem byla skladba Okolo Súče. Známé jsou písničky A vy páni muzikanti, Nasela si žitečka, A já bych sa vdávala, Sadila jsem marijánku nebo Ovečky zaběhnuté.

Pavlica: Lidi si dokázala získat svojí bezprostředností

Jarmila Šuláková zpívala v rozhlase, televizi, natáčela desky. Během koncertů se často potkávala se skladatelem a primášem souboru Hradišťan Jiřím Pavlicou.

"Byla nesmírně bezprostřední. V okamžiku, kdy přišla na jeviště, i mimo něj si lidi získávala právě svojí bezprostředností. Byla profesionální zpěvačkou, ale nedělala z toho zpěvu velkou vědu. Přišla, a zazpívala a tím získávala všechny lidi."

Ve valašském kroji procestovala skoro celý svět

Jarmila Šuláková byla vyučená švadlena, několik let šila také v kožešnictví, ale moc ji to prý nebavilo. K muzice ji přivedli rodiče. Maminka zpívala a hrála ochotnické divadlo, tatínek byl muzikant, hrál na několik nástrojů a měl taneční kapelu. Na své začátky vzpomínala v rozhovoru pro Český rozhlas před pěti lety:

"Začala jsme zpívat ve škole ve sboru. Národní písničky nás zpívalo 45 děvčat. Já jsem zpívala třetí hlas. Pak to byl kroužek Vsacan, cimbálovka, Technik. Kdysi mě krásnou písničku přinesl Janek Rokyta, začíná Ej Janku Janíčku."

Od roku 1951 zpívala Šuláková, které zpočátku přezdívali "valašský slavíček", 14 let se souborem Kyčera. Začala spolupracovat s proslulým Brněnským orchestrem lidových nástrojů, se kterým ve valašském kroji procestovala skoro celý svět. Později zpívala s ostravským Technikem Jana Rokyty a 16 let s Fleretem, se kterým teď zpívá její dcera Zuzana.

I bez té školy jsem to snad zvládla na tu jedničku

Jiří Pavlica,  foto: Vojtěch Havlík
Před čtyřmi lety musela Jarmila Šuláková kvůli zdravotním problémům s koncertováním přestat. Jiří Pavlica vzpomíná na jejich poslední rozhovor:

"Naposledy jsem s ní mluvil asi před rokem nebo dvěma. Dělám živě vysílaný pořad pro televizi Noe, a ona do něj zavolala. Shodou okolností jsem tam měl jako hosta Jana Rokytu mladšího. Jeho tatínek by mohl o Jarmile Šulákové hodně povídat. A tak jsme si přes telefon v televizi chvíli povídali. Netušil jsem, že je už upoutaná na lůžko. Podle hlasu byla pořád svěží a pořád v ní byla ta životní energie. To bylo asi naše poslední povídání."

Jarmila Šuláková si vždycky přála studovat muziku, to se jí nesplnilo. "Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku," okomentovala svou kariéru. Společně s Jožkou Černým a dalšími bylo její jméno skoro synonymem pro lidovou písničku, stala se i národní umělkyní.