Jazzový Podvod

Foto: oficiální stránky Vilém Spilka Quartet
0:00
/
0:00

Na dlani jednu z tvých řas, do tmy se koukám...Podvod, snad nejznámější a snad nejoblíbenější písnička Honzy Nedvěda. Jako rané puberťačky jsme se nad ní dojímaly, jako starší se jí smály. Dnes přišel čas podívat se na legendární písničku znovu a jinak - očima jazzové kapely.

Foto: oficiální stránky Vilém Spilka Quartet
Píseň Podvod se dostala i na titul debutového alba kapely Vilém Spilka Quartet. Její frontman znal písničky Brontosaurů stejně jako většina z nás - ze svého zálesáckého dětství. A jak řekl v jednom z rozhovorů: "Když se oprostíte od místy kýčovitých a někdy poněkud naivních textů, zbyde melodie, a tu Honza Nedvěd prostě napsat umí. Základní sdělení Nedvědových skladbiček je navíc natolik silné, že si i o aranžmá řekly vlastně samy."

Vilém Spilka Quartet tvoří kromě Spilky Radek Zapadlo, Vlastimil Trllo a Martin Kleibl. Dohromady se dali před čtyřmi lety. V jejich podání si můžeme poslechnout i dalších sedm nejznámějších Nedvědových hitů - Ptáčata, Růže z papíru, Stánky, Tulácký ráno, Zrnka, Na kameni kámen a Hejna včel.

Jan Nedvěd,  foto: Michal Plšek,  ČRo
Bratři Nedvědové a Brontosauři bývali, a pro mnoho lidí stále jsou, fenoménem. Svědčí o tom kdysi vyprodaný Strahov a především to, že řada jejich písniček prakticky zlidověla a stala se nedílnou součástí táboráků. Jazzové pojetí skladeb zaujalo i samotného jejich autorova Jana Nedvěda. Nejvíce se mu líbila Hejna včel. Album Podvod vyšlo na podzim minulého roku a s písničkami Honzy Nedvěda vystoupila kapela už na několika koncertech a další se ještě chystají.