Jednání o návštěvnících radaru

Na třech místech se v úterý jednalo o případné americké radarové základně v českých Brdech - dvakrát v Praze a jednou ve Washingtonu. Jednalo se mimo jiné i o tom, zda by na tuto základnu mělo mít přístup Rusko.

Na případné americké radarové základně v Česku by měl být neustále přítomen český velitel se svým týmem. Čeští vojáci by měli působit i v americké agentuře protiraketové obrany a v řídícím středisku v Coloradu Springs. Dohodli se na tom čeští a američtí diplomaté. S americkou delegací přijel do Prahy i náměstek amerického ministra obrany Eric Edelman. Vyvracel obavy, že se v Brdech natrvalo objeví ruští vojáci. Tato spekulace se objevila po říjnové návštěvě šéfa Pentagonu Roberta Gatese v Praze. Podle Edelmana je trvalá ruská přítomnost v České republice nesmysl:

"Nemluvili jsme o přítomnosti ruských vojáků v České republice. Chceme jen větší transparentnost, chceme říkat stejné věci Čechům, Polákům i Rusům. Stejně jasné a průhledné jednání požadujeme také od Ruska. Každopádně neuděláme nic bez vědomí české vlády. Nebude žádná diskuse o nás bez nás."

Také prezident Václav Klaus po úterním jednání Bezpečnostní rady státu znovu uvedl, že Američané při jednáních s Ruskem s případným trvalým umístěním ruských vojáků na českém území nepočítají:

"Od začátku šlo o malou technickou debatu jistého, občasného monitoringu, ale o nějakém umístění vojsk na našem území prostě nikdy nebylo ani řeči."

Kdo a za jakých okolností by tedy mohl případnou radarovou základnu navštívit? Na to České televizi odpověděl náměstek ministra zahraničí a hlavní český vyjednávač Tomáš Pojar:

Tomáš Pojar  (vpravo) a náměstek americké ministryně zahraničí John Rood,  foto: ČTK
"Základnu mohou navštívit skutečně nejen Češi a Američané, ale podle jasných, sepsaných pravidel i cizí státní příslušníci, primárně ze zemí Severoatlantické aliance. Jinak s tím musí souhlasit obě strany, a pokud se bude jednat o nějaké monitorovací mise v rámci širších jednání o odzbrojení nebo transparentnosti celého systému, tak vše musí být na reciproční bázi. Takže pokud budeme povolovat návštěvy lidí mimo Severoatlantickou alianci, samozřejmě to bude v širším kontextu a samozřejmě to bude v rámci reciprocity. Nicméně transparentnost celého systému, bezpečnost na celém evropském kontinentě a transparentnost této bezpečnosti je pro nás klíčová a bude navazovat na další smlouvy, které již existují, jakožto smlouva o volném nebi."

Další česko-americká schůzka kvůli radaru se plánuje na polovinu prosince.

O základně jednal v úterý v USA také předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek s ředitelem americké protiraketové agentury Henrym Oberingem. Odmítavý postoj ČSSD to však nezměnilo. Jiří Paroubek po schůzce prohlásil, že jeho strana je připravená změnit své odmítavé stanovisko k umístění radarové základny USA v Česku, když bude mít Írán balistické rakety.