Bush přijede do Prahy, Klaus předtím navštíví Moskvu

George Bush, foto: ČTK

Americký prezident George Bush by měl začátkem června navštívit Českou republiku. Již koncem tohoto měsíce se ale jeho český partner Václav Klaus vydá do Moskvy za ruským prezidentem Vladimirem Putinem. I když obě návštěvy budou mít jistě bohatší, než jen jednobodový program, ústředním tématem česko-ruských i česko-amerických vztahů bezpochyby zůstává plánované budování protiraketového obranného systému Spojených států ve střední Evropě.

George Bush,  foto: ČTK
Radar, jehož výstavba se plánuje v Brdech, by měl spolu s raketami na polském území tvořit základ amerického protiraketového systému ve střední Evropě. Jednání o této citlivé otázce jsou stále v rané fázi, související aktivity ale lze označit za horečnaté.

V průběhu tohoto týdne si americký radar na Marshallových ostrovech prohlédla skupina českých poslanců a senátorů. Pozitivně laděný vzkaz o tom poslal místopředseda branného výboru sněmovny, sociální demokrat Miroslav Svoboda. Podle agentury ČTK v telefonickém rozhovoru řekl, že tamější zařízení neohrožuje své bezprostřední okolí ani příliš nezasahuje do života místních obyvatel. Čeští zákonodárci si ale od cesty neslibovali převratné změny svých postojů. Podle vlastních slov si poslanec Svoboda stejně dlouhodobě myslí, že by Česko mělo americkou nabídku přijmout, i když v řadách ČSSD jinak převládá spíše opačné mínění.

Součástí červnové návštěvy amerického prezidenta v Česku by tedy zřejmě mohla být i nějaká forma apelu na sociálnědemokratickou opozici a vládní zelené, kde mají americké plány nejmenší podporu. "Současného prezidenta ale Pražané asi neuvítají tak vřele jako před sedmnácti lety jeho otce," napsaly v té souvislosti Hospodářské noviny v narážce na to, že podle průzkumů veřejného mínění většina Čechů nesouhlasí ani s válkou proti Iráku, ani s umístěním radarové základny.

Česká vláda, i když souhlasila s oficiálním jednáním o radaru a dává najevo spíše pozitivní postoj k němu, možná i s ohledem na nálady veřejnosti zdůrazňuje nezávislost svých postojů a bdělost nad národními zájmy. Tak vyznělo i vyjádření ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga před jeho pátečním washingtonským setkáním s americkou ministryní Condoleezou Riceovou: "Samozřejmě nemůže očekávat, že se vším, co si přeje americká strana, budu předem souhlasit. Bude si muset taky zvyknout, že bude mít se mnou tvrdé jednání."

Protestní akce na pražském Tylově náměstí,  foto: ČTK
Ministři zahraničí Česka a Spojených států si dali za cíl poznat a případně sladit svá stanoviska před setkáním šéfů diplomacie členských zemí NATO příští týden v Norsku. Schwarzenberg ale chce brát ohledy i na ostatní spojence: "Domluvíme se o reakcích různých evropských států NATO. Pro mě je velice důležitá záležitost, jak to co nejvíce začlenit do NATO a tak dále."

Podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara, který zemi ve čtvrtek v Bruselu zastupoval na jednání NATO o americké protiraketové obraně, Severoatlantické alianci by radar v Česku nevadil: "Nebyla tam žádná kritika. A spousta zemí se na to dívá velmi pozitivně, že se celá ta alianční debata dostane o kousek dál a tedy že se přiblížíme nějakému řešení, že bude i evropský prostor chráněn proti raketám nejrůznějších doletů a nejrůznějších typů."

A tak zřejmě největším oříškem zůstane Rusko, kam se příští týden vydá český prezident Václav Klaus. Návštěvě mají vévodit ekonomická témata, otázce radaru se ale státníci bezpochyby nevyhnou.