Radar a víza očima profesora Ulče

Obyvatele České republiky v posledních měsících značně zaměstnává záměr Spojených států vybudovat ve střední Evropě protiraketový štít, jehož radarová základna by byla u nás a základna "antiraket" v Polsku. Dosavadní průzkumy veřejného mínění signalizují společenský nesouhlas s těmito vládou prosazovanými plány. A co americká společnost, ví vůbec o těchto plánech, a pokud ano, jaké názory na ně převládají? S touto otázkou jsem se obrátil na emeritního profesora Newyorské státní univerzity Otu Ulče.

"Americká společnost se o to ve velké většině nezajímá. Když se vůbec o politiku zajímají, tak je to otázka primárek nastávajících prezidentských voleb, ekonomika tam z nějakých záhadných důvodů teď funguje výtečně, tak tam tyhle starosti nejsou. A samozřejmě primární otázkou je vyřešení toho nešťastného konfliktu v Iráku, kdy se Američané stáhnou, kdy tohleto klubko mystérií konečně vyřeší."

Idea amerického radaru v Česku a raketové základny v Polsku nedává spát Rusku. Dosavadní ostré protesty nedávno vystřídal návrh prezidenta Putina, aby byl pro tento účel využit radar, který má Rusko v pronájmu v Ázerbájdžánu. Myslíte si, že by tento návrh mohl být výsledkem snahy Ruska odvrátit návrat atmosféry studené války ve vzájemných vztazích?

"Já myslím, že to je zejména chytrý šachový tah Putina, který se snaží znovu zrodit váhu Ruska jako supervelmoci, poněvadž oslabení po rozpadu Sovětského svazu jsou. A na poskytnutí toho radaru oni nemohou prodělat, protože tím se vůbec nic nevyřeší. Ten radar je příliš blízko íránské hranice, to znamená, že by byl dost k neužitku v případě zachycení rachejtlí, které by ten blázen Ahmádinežád vyslal našim směrem. Někdo se mě ptal v nějakém interview, co si o této věci myslím, a já jsem se tam zmínil o tom, že znám osobně Lavrova, ruského ministra zahraničních věcí, s nímž jsem seděl na jedné konferenci asi dva, tři dny. Trošku jsem si s ním popovídal. To jsou inteligentní lidé. Jako diplomat je si vědom nutnosti kompromisu, dohody, a že by zrovna Rusko se domáhalo návratu studené války, to by pro mne nedávalo žádný smysl. Co však samozřejmě dělají, snaží se zvýšit váhu této země, která byla z jejich hlediska potupena a poničena tím rozpadem. Oni ale mají náramný trumf - jsou zdrojem energie, plynu, ropy."

Nedávná návštěva prezidenta George Bushe v Praze byla příležitostí k debatám ohledně zamýšleného radaru v Česku. Dala ale také prezidentu Bushovi příležitost vyjádřit přesvědčení, že vízová povinnost, která sužuje i české občany cestující do Spojených států, bude v dohledné době zrušena. Jste i Vy v této otázce optimista?

"Já myslím, že se to povede, ale z hlediska zájmu Ameriky ve věci mezinárodního terorismu tam myslím zůstanou určité podmínky. Zřejmě tak, že vy můžete jet na český pas do Ameriky, ale asi budou od vás chtít, aby vaše otisky prstů byly zaznamenány a také asi budou zjišťovat, jestli náhodou nejste příbuzný Usámy bin Ládina."

Předpokládáte tedy, že tento prezidentův záměr v Kongresu projde.

"Já myslím, že to projde, poněvadž je to dost marginální záležitost. Jediné, co by to mohlo zvrátit, by byly dvě okolností: výskyt nějakého teroristického počínání nebo zvýšení počtu Čechů, kteří do Ameriky přijíždějí, pracují ilegálně anebo si hodně nakradou. Potom je polapí, hodí je do basy a deportují je zpět. A na to jsou nějaká procenta, aby zjistili, kolik je občanů země té či oné, kteří porušují americké zákony. Nějaký byrokrat to sečte, a když to bude nad tři procenta, řeknou: Má úcta, nevejde se to do limitu."