Prezident Bush v Praze absolvoval řadu jednání

George Bush (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK

Co přinesla návštěva amerického prezidenta George Bushe? Jak probíhala a o čem se jednalo? To ve svém příspěvku shrnuje Martina Lustigová.

George Bush  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
George Bush do Prahy přiletěl v pondělí večer. Jednání začala v úterý dopoledne po slavnostním uvítání na Pražském hradě. Hlavním tématem, o kterém George Bush jednal s českými politiky, byla americká základna. Prezident USA uvedl: "Raketová obrana je čistě obranný prostředek, není namířený proti Rusku, ale proti reálným hrozbám. Těším se na jednání s prezidentem Putinem, nejen na summitu G8, ale také v USA, kam se chystá. Moje poselství bude: Vladimire - říkám mu Vladimire - protiraketové obrany se nemusíš bát. Koneckonců, proč se vlastně nepřidáš?"

To, že George Bush chce o americké základně diskutovat s ruským prezidentem, ocenil i Václav Klaus. A dodal: "My jsme upozornili našeho hosta, že je nesmírně důležité, abychom pro tento projekt získali maximální podporu české veřejnosti, která je na tyto věci velmi citlivá. A já myslím, že i toto si prezident Bush jasně uvědomil."

George Bush  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Prezident Bush o radaru jednal i s předsedou opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Sociální demokraté ale názor nezměnili: "To rozhodující, co tady je a z čeho neustoupíme, je, aby o těch věcech rozhodovali občané České republiky. A to v tuhle chvíli není věcí amerického prezidenta, ale je to v rukou české vlády."

Na Hradě se hovořilo i o vízech, která čeští občané potřebují při cestách do Spojených států amerických. Premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že otázka víz není spojována s otázkou americké základny: "Víza jsou nespravedlivá, musejí se zrušit. My jsme o jejich zrušení začali diskutovat podstatně dříve, než jsme zahájili jednání o umístění radaru."

Prezident Bush řekl, že se bude zasazovat o zrušení vízové povinnosti: "Lidé v České republice říkají: zrušte víza hned, jsme jimi unaveni. Já to vím. Ujišťuji vás, že usilovně pracuji s Kongresem na jejich odstranění."

Zleva: Mirek Topolánek,  George Bush a Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Klaus k otázce víz uvedl: "My jsme si vědomi toho, že bilaterální vztahy našich zemí jsou bez problémové, ale zdůraznili jsme panu prezidentovi, že vyřešení vízového problému by nepochybně napomohlo i vnímání tohoto stavu v naší zemi."

Návštěvu Česka prezident Bush zakončil projevem na konferenci demokratických aktivistů, na které prohlásil, že Rusko pod vedením Vladimira Putina vyjelo z kolejí kdysi slibných demokratických reforem. Bush ve svém projevu zdůraznil šíření demokracie a svobody. Vyjádřil podporu disidentům v Bělorusku, Barmě, na Kubě, v Severní Koreji nebo v Íránu.

Návštěva amerického prezidenta nevyvolala početnější protesty odpůrců jeho politiky. V pondělí se na demonstracích sešly řádově stovky lidí. V úterý ráno protestovali aktivisté z Greenpeace, kteří vypustili heliový balón s nápisem "72% říká ne radaru". V úterý odpoledne se v Praze naopak sešli příznivci americké politiky. V průběhu návštěvy amerického prezidenta nedošlo k žádným incidentům.

Pražský pobyt George Bushe zaznamenala i zahraniční média, ovšem ne vždycky bez problémů. Moderátor americké CNN totiž udělal z českého prezidenta a premiéra jednu osobu, když oznámil, že se George Bush setká s Klausem Topolánkem. Britská BBC zase premiéra Topolánka označila jako prezidenta Klause. Reportéry zahraničních médií možná zmátlo, že se návštěva řídila neobvyklým protokolem - prezident a premiér uvítali Bushe společně a společná byla i další jednání.