George Bush se chce osobně angažovat ve zmírnění vízové povinnosti pro nové země EU

Americký prezident George Bush (vlevo) a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Připravujeme cestovní mapu pro zmírnění vízové povinnosti, prohlásil ve čtvrtek při své návštěvě Bratislavy americký prezident George Bush. Zmírnění, případně úplné zrušení víz by se mělo týkat občanů nových členských zemí Evropské unie ze střední a východní Evropy, tedy i Česka. Bush současně připustil, že rozhodnout o tom musí Kongres Spojených států. Slíbil ale, že se v této věci bude osobně angažovat. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Americký prezident George Bush  (vlevo) a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda,  foto: ČTK
Vízová politika Spojených států vůči občanům nových členských zemí unie je stále palčivější problém. Při nedávném summitu v Bruselu o ní jednali evropští ministři zahraničí s šéfkou americké diplomacie Condoleezou Riceovou. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda přímo vyzval prezidenta George Bushe, aby se touto otázkou zabýval. Od jeho návštěvy v Bratislavě se očekávalo, že se k udělování víz pro Slováky a občany dalších zemí střední Evropy vyjádří. Na Bushovo vystoupení na Hviezdoslavově náměstí v historickém centru města čekaly tisíce lidí.

Pozdravil americký prezident obyvatele Bratislavy, kteří na náměstí mohli projít jen přes policejní zátarasy a po důkladné osobní prohlídce. Na jeho příchod čekali téměř čtyři hodiny. Bush ocenil Slovensko jako spolehlivého spojence v boji za demokracii ve světě, pochválil je za ekonomický rozvoj, žádnou radikální změnu ve vízové politice vůči slovenským občanům však neohlásil:

"Budeme spolupracovat s Vaší vládou, abychom usnadnili Slovákům cestování do Spojených států amerických,"

uvedl na setkání s bratislavskými občany. Sdílnější byl po schůzce s premiérem Dzurindou, kde se o vízech také jednalo. George Bush při improvizované tiskové konferenci mimo jiné řekl, že pochopil, jak palčivý problém pro slovenské občany udělování víz je, a slíbil, že se v jeho řešení bude osobně angažovat. Přiznal ale, že o změně zákona musí rozhodnout americký Kongres.

Podle diplomatů může ke zmírnění či úplnému zrušení vízové povinnosti pro občany nových členských států unie dojít i za několik let. Kongres zatím nehodlá měnit stávající pravidla, podle kterých zruší vízovou povinnost vůči zemi, kde počet odmítnutých žadatelů o víza klesne pod tři procenta. Například v České republice je ale odmítán každý desátý žadatel. Podobné zkušenosti se získáváním víz do Spojených států mají i Slováci.

"Když jsem byla toto léto v Americe, tak jsem neměla žádný problém. Víza mi udělili dva týdny poté, co jsem si o ně zažádala. Tak to ale bylo jen proto, že jsem studentka. Řekli mi, že pokud jde jen o takováto pracovní povolení na léto a pokud prokážu, že se vrátím do školy, tak není problém. Ale mám kamarádku profesionální tenistku, která víza nedostala, a důvod byl úplně absurdní. Na ambasádě jí řekli, že jí víza neudělí proto, že její sponzor dostatečně neprokázal, že ji dobře zná. Proč by ale měl sponzorovat částkou deseti tisíc dolarů někoho, koho viděl třikrát v životě?"

To znamená, že pro studenty na Slovensku je snadnější získat víza do Spojených států?

"Podstatně snadnější. Většina mých spolužáků se připravuje na to, že jakmile skončíme vysokou školu, tak šance jet do Spojených států je takřka nulová,"

řekla mi například dvaadvacetiletá studentka Ekonomické univerzity v Bratislavě Barbora Cerovská.