Jiří Drahoš oznámil prezidentskou kandidaturu

Jiří Drahoš, foto: ČTK

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš v úterý ve svém rodném Jablunkově na Frýdecko-Místecku oznámil, že se bude v příštích prezidentských volbách ucházet o post hlavy státu. Skončilo tak období spekulací, zda se stane protikandidátem Miloše Zemana v přímé volbě v roce 2018.

Jiří Drahoš,  foto: ČTK
"Já bych vám všem chtěl oznámit, a činím tak poprvé v Jablunkově, před svými rodáky a v místě, které mne formovalo, že budu kandidovat na funkci prezidenta republiky /potlesk/." uvedl Jiří Drahoš. O Pražský hrad bude bojovat jako nezávislý kandidát. Do prezidentských voleb chce jít kvůli tomu, že se obává o českou demokracii. Ve funkci prezidenta chce vystupovat proti extremismu a populismu.

Drahošovo oznámení ihned vyvolalo odezvu na politické scéně. Za zatím nejlepší volbu označil Drahoše předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle předsedy hnutí Starostů a nezávislých Petra Gazdíka by Drahošovou výhodou v prezidentské kampani mohlo být, že dokáže lidi spojovat:

"Já velmi vítám kandidaturu Jiřího Drahoše, který bude jistě důstojným soupeřem Miloše Zemana. Prokázal, že umí řídit významnou instituci, jako je Akademie věd, a umí lidi spojovat. To je významná deviza pro kandidáta na prezidenta republiky."

Andrej Babiš,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
I předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil Drahoše za seriózního člověka. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvítal, že se okruh prezidentských kandidátů rozšířil. O lidovecké podpoře pro kohokoli je však podle něj ještě předčasné mluvit. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že Drahoš je "jistě důstojný prezidentský kandidát". Podle Pavla Kováčika z KSČM by Drahoš mohl veřejnost oslovit díky svému vzdělání.

"Jako předseda Akademie věd prokázal, že je to člověk širokého rozhledu."

Proti Drahošově kandidatuře se ihned ohradil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na svém twitterovém účtu uvedl, že Drahošovo rozhodnutí kandidovat není žádné překvapení. Drahoše podle něj nadšeně podporují média a politické strany. Drahošovi vytýká "absolutně prázdný život bez konkrétního zakotvení". Miloš Zeman přitom při svém ohlášení kandidatury řekl, že nebude vést osobní kampaň, a výslovně se zavázal, že nebude útočit na žádného ze svých protikandidátů. Jako jeden z důvodů pro kandidaturu zmínil podporu lidí.

Michal Horáček,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
"Rád připouštím, že množství těch, kdo mne podporují v mé kandidatuře, je větší než malé. A já bych pokládal za zbabělé, kdybych je zklamal."

Dalším kandidátem je textař Michal Horáček. Předvolební kampaň si chce platit sám. Podporu u politických stran podle svých slov nehledá.

"Já jsem řekl, že se budu ucházet pouze o nominaci prostřednictvím podpisů svých spoluobčanů na petičních arších. Pokud bych neměl sehnat padesát tisíc podpisů, pak by moje kandidatura neměla smysl."

Pětici dosavadních kandidátů uzavírají lékař a aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Hlavní politické strany zatím neoznámily, jestli budou mít vlastního kandidáta, nebo někoho podpoří. Například hnutí ANO chce v této otázce udělat referendum mezi svými členy. Prezidentské volby budou na začátku příštího roku.