Jiří Halouzka rozšířil největší betlém o další sochy

Foto: ČTK

Jiří Halouzka, řezbář z Jiříkova na Rýmařovsku je tvůrcem monumentálního betlému. Ten je největším na světě a figuruje i v Guinnessově knize rekordů. Letos ho rozšířil o nové sochy a osvětlení. Návštěvníci Pradědovy galerie navíc mohou autora obřích soch vidět přímo při práci.

Foto: ČTK
Betlém Jiřího Halouzky má nyní 138 soch. Každý rok přibudou nové a to v životní velikosti.

Foto: ČTK
"V letošním roce tam přibylo několik soch a velký slon, který váží 1,5 tuny, čili dohromady tam máme dva slony. Pak tam přibyl ze zvířátek stojící velbloud. Vznikla také nová expozice, která se jmenuje Ježíš s Marií putují z Jeruzaléma do Betléma - čili před tím, než se Ježíšek narodil a oni hledali nocleh."

Kde máte betlém postavený? Je nějak osvětlený, ozdobený?

"Od první adventní neděle svítí nad obcí Jiříkov u Rýmařova obrovská betlémská hvězda, která svým způsobem svolává lidi, kteří se na tento betlém chtějí podívat. Betlém je nově nasvícen a taky zčásti rozšířen. Lidé, kteří přijdou třeba i po tmě, tak od letošního roku mohou galerii, nejen betlém, procházet. Postupně se rozsvěcují světla, ten betlém je nasvícen bodovými žárovkami, takže je vidět do obličejů a jsou nasvíceny i různé části expozice."

Foto: ČTK
Betlém jste věnoval zesnulému papeži Janu Pavlu II., proč právě jemu?

"Protože byl iniciátorem tohoto betlému. V roce 1988 mě pozval na osobní audienci na jeho letní sídlo a tam při rozhovoru mimo jiné řekl, že vyřezávaný betlém je něco podobného jako kniha a to ve smyslu, že se z něho dá hodně naučit a vyčíst. A je to taková názorná ukázka křesťanství."

Foto: ČTK
Vy jste vyhlásil soutěž, jak si děti představují Ježíška.

"Ano, sami dobře víte, že se k nám dostávají Santa Clausové, dříve to byl Mrazík s jolkou. Ale my máme vlastní tradice a z toho jedna z nejdůležitějších je malý Ježíšek. Nikdy ho nikdo neviděl, tak jsem se rozhodl tuto soutěž vyhlásit. Nejlepší návrh bude v porotě vybrán a taky řádně oceněn. Výherce si vybere sochu v hodnotě 10 tisíc podle vlastní představy. Já Ježíška ztvárním, vyřežu ho ze dřeva, neboť nejlepší fantazii mají děti."