Jsou Češi počítačově gramotní?

Český trh počítačových a komunikačních technologií dosáhl v loňském 6,8 miliardy eur a dokonce o 300 milionů eur předstihl tak obdivovaný trh v Irsku. Při zahájení veletrhů Invex a Digitex v Brně to řekla ministryně informatiky Dana Bérová. Česko se tak stává středoevropskou počítačovou velmocí. Jak jsou na tom ale Češi s počítačovou gramotností, tedy schopností s počítačem pracovat? Více Jaromír Marek.

Právě tuto otázku si položilo ministerstvo informatiky a během letošního jara a léta oslovilo 16 000 respondentů všech věkových a profesních skupin. A jaký byl výsledek? Za počítačově gramotné považuje sebe sama 66 % lidí. Ve skutečnosti ale jen čtvrtina z nich, přesně 27 %, umí skutečně všestranně používat počítač při zpracování a vyhledávání informací. Počítačová gramotnost se, podle očekávání, velmi zásadně liší s věkem. Zatímco mezi mladými lidmi ve věku 15-17 let je počítačově gramotných 55%, u lidí nad šedesát jsou to pouhopouhá 2%. Co na to ministryně informatiky Dana Bérová?

"Pro základní komunikaci stačí ty znalosti, které má oněch 66% občanů, na druhou stranu pro uplatnění na trhu práce je potřeba gramotnost vyšší. My se snažíme především zvyšovat tu obecnou počítačovou gramotnost, např. organizujeme Národní program počítačové gramotnosti, který bude mít v brzké době už 100 000 absolventů, chodí na ni především ti, kteří nemají možnost potkat IT nikde jinde, starší ženy z domácnosti či z venkova. Doufám, že to bude fungovat."

Co je ovšem zarážející, z průzkumu vyplývá, že jen 45% úředníků státní správy je možné označit jako gramotných. Pokračuje Dana Bérová.

Zdeněk Škromach
"Myslím, že se to průběžně zlepšuje, ale jde to pomalu. Kurzů není nekonečné množství a přimět úředníky, aby se vzdělávali, není někdy jednoduché."

"Je to celonárodní problém, není to jen otázka státních úředníků státní správy, ale i mezi lidmi, kteří přicházejí na úřad práce registrujeme problém, že u lidí nad padesát let je znalost používání počítačů výrazně nižší. Pravdou je, že dnes se už vysokoškolák či středoškolák bez využití výpočetní techniky neobejde."

Dodává ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ovšem jak jdou sami ministři příkladem státním úředníkům? Nijak zvlášť.

"Je pravda, že na vládu chodí s notebookem plným materiálů k projednání jen ministr pro místní rozvoj Martínek a já, ale doufám, že náš dobrý příklad kolegy postupně přesvědčí."

Dodává v rozhovoru pro RP ministryně informatiky Dana Bérová.