"Jsou to filmy o boji malého člověka za svá práva," tvrdí Blaževič o festivalu Jeden svět

Z filmu 'Arniny děti', foto: www.oneworld.cz

"Jsme jeden z největších festivalů dokumentárních filmů na světě. Filmy, které promítáme, burcují lidi k solidaritě,"řekl pro Radio Praha Igor Blaževič, hlavní organizátor mezinárodního festivalu Jeden Svět. Příští týden se začíná v kinech po celé České republice promítat sto padesát dokumentárních snímků o lidských právech. Organizátoři očekávají více než šedesát tisíc diváků.

Festival Jeden svět přináší do českých kin filmy, které vypovídají o bolestivých jevech současného světa, jakými jsou občanské války, terorismus, náboženský a ideologický fanatismus, dopady globální ekonomiky, život v izolaci a na okraji společnosti. Na letošní, už šestý ročník se přihlásilo více než devět set snímků, ze kterých pořadatelé vybrali zhruba sto padesát těch nejlepších. Podle Igora Blaževiče ze společnosti Člověk v tísni, slouží film nejen k předávání informací, nebo ke svědectví, ale také k politické a jiné propagandě.

"Téma jsme pojmenovali Války, film a propaganda. Má ukazovat stinnou stránku filmu. Film ne vždy osvobozuje. Často se bohužel používá jako propagandistický prostředek, jako strašný propagandistický prostředek. Zvláště v dnešní době je důležité si uvědomit, že film a media jsou i prostředkem manipulace."

Proč má smysl ukazovat ve filmu násilí, utrpení, smrt, těžkosti okolního světa?

"Jeden svět neukazuje utrpení jiných lidí, ale ukazuje, jak se obyčejný člověk rve s utrpením. Ty filmy nejsou jen o lidské bolesti, ale o snaze malého člověka vybojovat si svobodu, své právo."