Jeden svět ovládly protesty, nepokoje a revolta

One World

Film Zpět na Tahrír dokumentaristy Petera Loma divákům připomněl loňské protesty v Egyptě a symbolicky zahájil mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět. Začala tak desetidenní přehlídka dokumentů, kterou pořádá organizace Člověk v tísni. Ve více než stovce snímků ukáže protesty, nepokoje a revoltu v různých zemích světa. Během zahájení festivalu byli také vyhlášeni vítězové studentské literární soutěže Normální normalizace a cena o nejlepší videospot na téma Češinci aneb integrace cizinců.

Zpět na Tahrír
Literární soutěž Normální normalizace navazuje na projekt Příběhy bezpráví - měsíc filmu na školách, kde se během loňského listopadu žáci a studenti seznamovali s novodobými dějinami naší země. Studenti ve věku od 15 do 20 let měli za úkol popsat jeden den v normalizačním Československu. Hlavní cenu si odnesla devatenáctiletá studentka Vyšší odborné školy sociální práce Evangelické akademie v Praze Barbora Černochová. První místo získala za rozhovor s handicapovanou Ivanou Marešovou a nazvala jej Normalizace v sedě.

"Pro mě bylo stěžejní ukázat společnosti, jak fungovaly sociální služby, respektive nefungovaly, za doby totality. Hlavně mi šlo o ten lidský rozměr v těch sociálních službách, jaký se tam objevuje, nebo měl by se objevovat. Nazvala jsem to Normalizace v sedě. Je to taková metafora pro tu její situaci, kdy ona vlastně je odkázána na pomoc vozíku, a druhak mi to přišlo příhodné pro tu situaci, že spousta disidentů a politických vězňů v té době taky neměla tu situaci jednoduchou a musela to odsedět zase jinak."

Kromě literárních cen pořadatelé vyhlásili nejlepší krátké video o integraci cizinců v české společnosti. Jednominutové spoty měly reflektovat přínos migrantů a také překážky, kterým u nás čelí. S tématem omezeného přístupu cizinců ke zdravotnímu pojištění vyhrál Viktor Portel, student třetího ročníku katedry dokumentární tvorby pražské FAMU.

„Ten spot je o teď už tříleté mongolské holčičce, která se jmenuje Nomin, a tahleta Nomin se narodila o dva měsíce dříve. A právě proto, že se narodila o dva měsíce dříve, musela strávit ty dva měsíce v nemocnici v inkubátoru, tak se narodila s dluhem asi milión tři sta tisíc korun. Ten dluh bude splácet po pětistovce měsíčně asi sto sedmdesát let. To nejabsurdnější na tom je, že za to nemůže její rodina, která by jí nepojistila, ale může za to absurdní systém, který je vůči dětem cizinců nastavený tak, že na ně neplatí pojištění matky, jako pro české děti. Tím pádem jsou v takovýchto rizikových případech v zásadě nepojistitelné."

Hana Kulhánková
Čtrnáctý ročník festivalu Jeden svět nabídne sto šest filmů ze Sýrie, Bahrajnu, Libanonu, Japonska a dalších čtyřiceti čtyř zemí. Festival také letos poprvé spolupracuje s Institutem dokumentárního filmu. Více informací doplňuje ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

"Institut dokumentárního filmu během Jednoho světa pořádá takzvanou East doc platformu, což je série aktivit zaměřených na podporu, vývoj, distribuci a produkci dokumentárních filmů. Další novinkou je to, že jsme poprvé vydali jednosvětový magazín, který se jmenuje Mag, je v tom strašně moc zajímavých článků, rozhovorů a různých pikantností ze zákulisí příprav Jednoho světa."

Filmový festival Jeden svět mohou diváci navštívit od 6. do 15. března v Praze a dále pak ve 40 městech České republiky. Informace o programu jsou na webových stránkách festivalu.

Autor: Olga Mullen
klíčové slovo:
spustit audio