Začal další ročník festivalu Jeden svět. Jedna židle pro porotce ale zůstane prázdná

Foto: ČTK

V úterý v Praze začal už 13. ročník filmového festivalu s lidskoprávní tematikou Jeden svět. Uvede přes stovku filmu z téměř čtyřiceti zemí světa. Kromě projekcí čekají diváky debaty, výstavy, koncerty a happeningy.

Ocenění Homo Homini získal Azimžan Askarov z Kyrgyzstánu,  který má po zmanipulovaném soudním procesu strávit zbytek života ve vězení. Cenu převzal Askarovův syn Šerzodbek  (na snímku),  foto: ČTK
I tentokrát začal Jeden svět tradičně: udělením ceny Homo homini za prosazování lidských práv a demokracie. Jejím letošním laureátem se stal občanskoprávní aktivista Azimžan Askarov, který monitoroval situaci v kyrgyzských věznicích:

"Dosáhl toho, že u různých podezřelých případů úmrtí ve vazbě, mučení a vynucených přiznání bylo obnoveno vyšetřování. Dosáhl toho, že konkrétní viníci na straně policie a státních zastupitelů byli potrestáni,"

vysvětlil ředitel centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověk v tísni Marek Svoboda. Askarov si ale pro cenu do Pražské křižovatky v odsvěceném kostele sv. Anny nemohl přijít. Byl totiž sám ve zmanipulovaném procesu v Kyrgyzstánu odsouzen na doživotí.

Hana Kulhánková,  foto: Jeden svět
Lidským právům je také věnována celá řada snímků letošního ročníku festivalu, připomíná jeho ředitelka Hana Kulhánková:

"V letošním roce se nám podařilo dát do programu několik zajímavých filmů například z Barmy. Jsou to filmy, které se vrací k cyklonu Nargis, ale také o dalších lidskoprávních aktivistech v Barmě. Dále máme několik velmi zajímavých filmů o Kubě, velmi zajímavý film například z Afghánistánu nebo i z Íránu."

Letošním stěžejním tématem Jednoho světa je podle programové ředitelky festivalu Kateřiny Bartošové korupce:

"Věnujeme se korupci v kategorii, která se jmenuje Tváře korupce. Tato kategorie má sedm filmů, například Zločinci podle zákona. V této kategorii mapujeme produkci například v Rumunsku, v Rusku, na Ukrajině, v České republice a v Itálii."

Dalšími tématy Jednoho světa 2011 je ale i agismus, ekologie, energetická soběstačnost nebo genderová problematika. Česká republika má na festivalu celkem 14 filmů, například Katku Heleny Třeštíkové, Drnovické catenaccio Radima Procházky nebo Medvědí stopy Martina Ryšavého. I letos vyberou porota a diváci vítězné snímky:

Foto: ČTK
"Festival má hlavní soutěž a soutěž Máte právo vědět. V obou je patnáct filmů, které soutěží o hlavní cenu poroty a cenu za nejlepší režii. V kategorii Máte právo vědět je hodnotí porota Rudolfa Vrby,"

doplňuje dramaturgyně Kateřina Bartošová. A právě v této porotě bude podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové jedna židle po celý festival prázdná:

"My jsme se v letošním roce rozhodli, že bychom chtěli do poroty Rudolfa Vrby symbolicky začlenit nositele Nobelovy ceny míru Liou - Siao Poa. Liou - Siao Po je stále ve vězení, takže během festivalu budou mít lidé možnost potkávat se s touto prázdnou židlí a budou mít také možnost poslat pohledy čínské vládě, kde budou moci požádat, aby Liou - Siao Po i ostatní vězni byli propuštěni."

Filip Šebek,  foto: Jeden svět

Mluvčí Jednoho světa Filip Šebek se zmínil i o letošní novince festivalu:

"Hlavní novinkou letošního ročníku Jednoho světa je nová soutěžní sekce s názvem Nová média mění společnost, kdy bude odborná porota vyhlašovat nejzajímavější kampaň za poslední roky z celého světa, pokud jde o Facebook a vůbec využití nových médií."

Festivalové snímky se budou tradičně promítat i ve školách. V Praze potrvá Jeden svět do příštího čtvrtka, pak zamíří do třiatřiceti velkých i menších měst po celé republice. V květnu se bude vybraných patnáct snímků promítat i v bruselském sídle Evropské unie.