Jsou hospody a restaurace v Česku ohroženy?

Guláš

Od prvního července vstoupilo v České republice v platnost několik novel zákonů, které mohou při svém náběhu některým podnikatelům do značné míry zkomplikovat život. Týká se to například restauračních zařízení. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Nové předpisy, zaváděné na prahu turistické sezóny, mohou nemile překvapit mnohé návštěvníky restaurací a hospod. Vycházejí z norem Evropské unie a z již schváleného zákona. Změny se projeví nejen na jídelníčku, ale také v zákulisí restauračních zařízení.

Hotová jídla se smějí prodávat nejdéle tři hodiny po uvaření, což v praxi znamená, že si svůj oblíbený gulášek či svíčkovou budeme moci objednat pouze v době obědů. Po zbytek dne se budou připravovat jen jídla na objednávku. Restaurace by se mohly novému nařízení přizpůsobit i jinak: pořídit si tzv. šokovač, tedy zařízení, které jídlo náhle zchladí a může tak být uchováno i pro pozdější ohřátí. Tento přístroj však majitele přijde až na několik set tisíc korun.

Další změna se týká skladování potravin. Restaurace musí například mít zvláštní, často příčkou oddělené pracoviště a lednici. Navíc se cesty různých pokrmů nesmějí křížit. Cestou do kuchyně či do skladu by se maso nemělo potkat se zeleninou, suroviny nesmějí do kuchyně stejným vchodem, kterým do restaurace chodí hosté. Vyrovnat se s tím musí i ty restaurace, kde dva vchody není možné udělat. Zásobovat se tedy bude muset dřív, než se podnik otevře pro hosty.

Lepší hygiena musí panovat nejen v kuchyni, ale také na sociálních zařízeních. K dispozici by tam měla být nejen studená, ale i teplá voda, musí zmizet často vlhké látkové ručníky, které nahradí papírové na jedno použití. Majitelka jednoho pražského pivního baru Ivana Novotná nařízení hygieniků chápe, zároveň se ale netají obavami:

"Ty papírové ručníky, s tím souhlasím. Voda teplá a studená, ta by měla být, ale jinak, pokud budou trvat na nějakých extra hygienických podmínkách, tak to takové malinké hospůdky zruinuje. Na papírové ručníky jsme připraveni, ty koupíme, ale teplá voda pro lidi, kteří jdou z toalet, to asi ne."

Podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého byl největší spor o takzvané bezdotykové vodovodní baterie. Ti, kteří si je neopatří, musejí počítat se sankcemi:

"Správní řízení znamená, že tam určitě je jednání o pokutě. Nedomnívám se, že bychom kvůli tomu hospody zavírali. Byl to opět jen takový výkřik do médií od těch lidí, kteří, a to bych chtěl zdůraznit, měli tři roky na to, aby si za dvanáct tisíc pořídili dvě bezdotykové baterie."

Podle odhadu Václava Dorta ze Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu nové normy zatím v Česku splnila jen desetina hospod a restaurací.