Kalendárium

0:00
/
0:00

Slavnému kancléři Metternichovi patříval zámek Kynžvart. Dodnes tam na něj vzpomínají, zanechal po sobě totiž jednu speciální sbírku. Jakou? To už se dozvíte v kalendáriu.

Petr Zenkl,  foto: ČTK
Před 125 lety se v Táboře narodil Petr Zenkl. Budoucí politik se původně věnoval učitelské profesi, později vstoupil do národně socialistické strany. Ve třicátých letech se stal primátorem Hlavního města Prahy a ve dvou vládách zastával i ministerský post. V období druhé světové války byl Zenkl vězněn v koncentračním táboře. Krátce po osvobození se ještě jednou vrátil do primátorského křesla, stal se předsedou národních socialistů a byl i náměstkem tehdejšího předsedy vlády Klemanta Gottwalda. V únoru 1948 podal Zenkl spolu s několika dalšími nekomunistickými ministry demisi, události, které po tomto kroku následovaly, jsou všeobecně známy. Narozdíl od mnoha jiných členů své strany se Petru Zenklovi podařilo uprchnout za hranice. Ani tam nepřestal být politicky činný, léta působil jako předseda Rady svobodného Československa ve Washingtonu.


Před 150 lety zemřel kníže Klemens Metternich, schopný (jistě i všehoschopný) politik ve službách rakouských císařů. Metternich byl obratný diplomat, vrcholem jeho kariéry byl vídeňský "tančící kongres", kdy Evropa po porážce Napoleona řešila své další uspořádání. Metternichovo politické působení často vzbuzovalo nenávist v zahraničí i samotné habsburské monarchii, odpor proti němu vyvrcholil za revolučního roku 1848, kdy se vzbouřenci obrátili právě proti nenáviděnému kancléři a starý kníže po mnoha letech zmizel z politické scény.

Majetkem rodiny Metternichů byl už od 17. století zámek Kynžvart. Jak místní kancléře přijímali? Kastelán zámku Miloš Říha říká:

"V Kynžvartu to byla nejvýznamnější osobnost. Metternichové většinou v Kynžvartu neměli příliš dobrý zvuk, vedla se tady celá řada sporů, ať už spory o vaření piva nebo poddanské dávky a služby. Výjimkou byl v tomto ohledu kancléřův otec František Jiří, ten byl velmi oblíben a byl to takový povznesený a osvícený člověk. U samotného kancléře jsem nenašel zápisek v dokumentech nebo nějakých publikacích, který by se týkal vysloveně toho, jak jej místní obyvatelé vnímali. Asi to na ně byl moc velký pán na to, aby se k němu nějak vyjadřovali."

Kynžvart je proslulý Metternichovou sbírkou kuriozit. Opravdu kuriózně k ní také kancléř přišel, sbírku mincí, nerostů a zajímavostí získal od posledního chebského kata Karla Hussa.

"Kat uzavřel písemnou smlouvu s kancléřem. Na základě té smlouvy se sem přestěhoval, prožil tady posledních deset let života a uspořádal zámecké muzeum a byl také prvním zámeckým kustodem. To je skoro taková polovina kolekce. Ta druhá polovina jsou potom akvizice už z doby kancléře, kdy on sám některé věci sháněl a pro něj je sháněli jiní. Sbírka se tak postupně rozšiřovala, významně v tom pokračoval i kancléřův syn, kníže Richard."


Šedesáté narozeniny by oslavil zpěvák Karel Zich. „Český Elvis Presley“ se proslavil třeba hity Paráda, Máš chuť majoránky nebo Hodinky nejdou.