Kynžvart nabídl zimní koncert divákům na internetu

Zámek Kynžvart

Co se děje na hradech a zámcích v zimě? Například na zámku Kynžvart připravovali v zimě koncert. Zájemci ho uslyší i letos, ale kvůli koronaviru bude na internetu, řekl Štefan Brštiak.

Schodiště,  zámek Kynžvart,  foto: archiv NPÚ

"Kvůli kovidu nemůžeme na kulturní akce, ale snažíme se k tomu přistupovat pozitivně. Teď jsme s kolegy zajistili koncert, který byl nahrán na kamery a bude pouštěn na internetových stránkách zámku. Zámek se připravuje na následující sezónu. Během zimy tu probíhají velké úklidy a péče o kulturní památky. V zimě se ty místnosti přímo nevytápí, ale temperují se, aby tam byla stálá teplota a nebyly tam velké výkyvy, aby nepraskal dřevěný nábytek."

Na zámku teď také připravují různé úpravy expozice.

Zelený salonek,  foto: archiv NPÚ

"Můžeme pouze nahlédnout, protože bychom mohli spustit nějaký alarm. Tady je tzv. denní místnost, tady je ukázka toho, co se v zimě na tom zámku děje, že se tady jenom nečistí nebo si sem nechodíme vařit kafe. Dělají se různé drobné úpravy expozice, když se tam umisťují různé drobnosti, jako například dezert Charlotte, který vidíme na tom stole. Pak ta místnost vypadá, že je připravena buď na příchod toho knížete, který si jde zrovna dát ten dezert. A tady můžete vidět, jak se v té době podávala zmrzlina."

Metternich zámek přestavěl díky půjčce od Rothschilda

Thomas Ender: Zámek Kynžvart  (1875). zdroj: Wikimedia Commons,  CC0

Kynžvartský zámek přestavěl do této podoby kancléř Metternich. V roce 1822 mu bankéř Salomon Rothschild dal osobní půjčku 900 tisíc zlatých (tj. asi 45 mil. €). Půjčka se bankéři vyplatila - bratři Rothschildové získali dědičný titul rakouských svobodných pánů a Metternichovi zase pomohla přestavět kynžvartský zámek, investovat kapitál do velkostatků a ještě vložit téměř půl miliónu zlatých do nákupů šperků, mincí a uměleckých sbírek. Na zámku je stůl, na kterém podepisoval dokumenty.

Richardova knihovna,  foto: archiv NPÚ

"Významná věc, která se v kancléřově pracovně nachází, je stůl z ořechového dřeva. Je to jeden z mnoha stolů, které byly používány na Vídeňském kongresu. Ten byl veden pod taktovkou knížete Metternicha, který byl zastupující předseda Františka I. rakouského císaře. Na tom kongresu, který byl před 200 lety, bylo používáno mnoho stolů. Ten kongres trval rok. Ale tento je originální a údajně na se na něm podepisovala poslední ujednání a kníže Metternich, protože byl předseda, to stvrzoval svým razítkem."

Podobiznu Metternichova syna Richarda najdete v jeho knihovně mezi okny. Jak uvedl, Štefan Brštiak, i on byl významný politik a diplomat. Byl velvyslancem na dvoře Napoleona III.

"Když se roku 1870 vracel zpět, aby spravoval svůj majetek, tak sebou z Paříže vzal celou tuto knihovnu, která obsahuje 6000 knih. Jedná se hlavně o politické a diplomatické spisy, ale našli bychom zde i pohádky od Andersena."

12
50.0044496158
12.605239498
default
50.0044496158
12.605239498