Kalendárium

Foto: www.czechtourism.cz
0:00
/
0:00

Tento týden je na významná jubilea bohatý. Výročí II. světové války jsme se ve vysílání už věnovali, a proto ho v kalendáriu nepřipomeneme. Dozvíte se ale, že uplynulo 90 let od tragické smrti Milana Rastislava Štefánika, že před 40 lety zemřel Josef Váchal a před 130 lety se narodil Bedřich Hrozný.

10. května roku 1969 zemřel ve Studeňanech Josef Váchal, malíř, grafik a spisovatel. Jeho Krvavý román či malby na zdech Portmonea v Litomyšli jsou sice nejznámějším, ale jen zlomkem jeho rozsáhlého díla. Právě v Portmoneu vznilo Váchalovo muzeum, jeho historii popsal vedoucí muzea Lenka Kruisová.

"V tomto domě, který se dnes jmenuje Portmoneum bydlel Josef Portman, což byl litomyšlský učitel, ale hlavně sběratel výtvarného umění a bibliofil. Když se seznámil v roce 1913 s dílem Josefa Váchala zatoužil ve svém domě zřídit jakýsi Váchalův památník nebo Váchalovo muzeum. Když se mu po dlouhém přemlouvání podařilo Váchala přesvědčit ke čtyřleté spolupráci, vznikly během této doby, od roku 1920 do roku 1924, malby ve dvou místnostech rodinného domku. Je to takový nenápadný domek na kraji Litomyšle, kde se skrývají unikátní malby, už před sedmdesáti lety, kdy malby vznikly, bylo zamýšleno zde zřídit Váchalovo muzeum. Doba tomu ale nepřála a ono Portžmanem vysněné muzeum vzniklo o sedmdesát let později, kdy dům zakoupilo nakladatelství Paseka, celý jej zrekonstruovalo a tak vzniklo muzeum Josefa Váchala."

Váchalovy malby jsou podle Lenky Kruisové tak zajímavé a různorodé, že jejich popis nestačí a rozhodně stojí za to je vidět. Na zdech se prolínají motivy živlů s náboženskými a mystickými symboly, najdeme tam skřety, zemřelého u jehož hlavy stojí smrt...Místnosti jsou také doplněny speciálním nábytkem. Portmanovi se Váchalovo dílo velmi líbilo.

"On byl nadšeným Váchalovým obdivovatelem, ale jako správný sběratel toužil po stálém rozšiřování toho muzea, takže on chtěl pokračovat v té práci, chtěl další sošky a výzdobu těch místností. Váchal se už ale zaměřil jiným směrem a chtěl pracovat na svých vlastních věcech a nechtěl už pokračovat v práci, kterou považoval za ukončenou. Takže Portman byl určitě velice nadšený, ale Váchal bohužel tu spolupráci po těch čtyřech letech ukončil."

Jak dlouho Váchal v Litomyšli žil?

"Váchal v Litomyšli nežil, on sem jezdil pouze na návštěvu k Portmanovi, podnikali tady různé výlety po okolí a Váchal sem jezdil jen po dobu těch čtyř let, kdy vznikaly malby a nábytek a také jeho asi nejslavnější kniha Krvavý román. Takže čtyři roky, vždycky o prázdninách, přijel Váchal do Litomyšle a maloval tady a vyřezával pro Josefa Portmana."


M. R. Štefánik
"Dnes je tomu devätnásť rokov, čo sa odohrala tá hrozná vzdušná tragédia, v ktorej sme stratili najlepšieho brata na svete, nášho Milana. Dobrá, šľachetná duša, poctivá, bol od svojho najútlejšieho veku," těmito slovy začínal své vyprávění o bratrovi Ladislav Štefánik. Štefánik je jednou z nejvýznamnějších osobností československých dějin, podílel na vzniku samostatného státu, a byl nejen obratným politikem a diplomatem, ale také generálem a astronomem. Štefánik tragicky zemřel při leteckém neštěstí, když se před 90 lety vracel z Francie do vlasti.


"Chléb budete jíst, vodu pak budete pít." Tak zní do češtiny přeložená slavná věta, první, kterou z dávno zapomenutého chetitského jazyka rozluštil Bedřich Hrozný. Tento významný český orientalista se narodil před 130 lety v Lysé nad Labem.


A kalendárium nesmí zapomenout ještě na jednu osobnost. Na začátku května roku 1879 se ve Vídni narodila Alice Masaryková. Kromě spolupráce se svým otcem, prvním československým prezidentem T.G. Masarykem, je Alice známá především svou činností v Československém červeném kříži nebo tím, že se zasadila, aby byl v Československu slaven Svátek matek.