Kalendárium

0:00
/
0:00

Tentokrát kalendárium připomene vypálení obce Prlov nacisty, malíře Jana Preislera především narození spisovatele Egona Hostovského.

Před devadesáti lety zemřel malíř, grafik a ilustrátor Jan Preisler. Na jeho dílo působily mnohé soudobé umělecké směry, symbolismus, secese, impresionismus nebo expresionismus. S oblibou se v různých obměnách vracel ke stejným motivům - známé jsou třeba jeho variace černého jezera.


Josef Čapek, Alois Jirásek a Egon Hostovský mají jedno společné. Všemi se jako svými rodáky může pyšnit východočeské město Hronov. Od narození toho posledně jmenovaného, Egona Hostovského, uplynulo 23. dubna 100 let. Při této příležitosti byla v Hronově uspořádána výstava, kterou představil ředitel Regionálního muzea Náchod Václav Sádlo.

"Výstava je zaměřena na spisovatelovo dětství, které se spojeno s jeho rodištěm, se středoškolskými studii, ta proběhla na reálném gymnáziu v Náchodě. Významné jsou tím, že je z těch studií, samozřejmě jako literární fikce, je jeho nejslavnější román Všeobecné spiknutí. Do počátků literární činnosti a života Egona Hostovského rušivě zasáhlo období 2. světové války, protože by židovského původu. Emigroval, aby chránil svou rodinu. V Americe potom psal svá významná díla, která byla přeložena po 2. světové válce do mnoha evropských jazyků. Nakrátko se Egon Hostovský vrací do Československa a potom následuje druhá emigrace před komunismem. Tak tohle všechno je náplní výstavy."

Hostovský později na Hronov vzpomínal často a v dobrém, říká Václav Sádlo a dodává, že spisovatelův život nebyl jednoduchý. Dvakrát emigroval, jeho rodina zahynula za 2. světové války v koncentračních táborech. V Americe se necítil nejlépe, problémy měl také s překladatelem svých děl do angličtiny. Jeho tvorba ale měla úspěch i za oceánem.

"Rozhodně v té době se Hostovského dílo prodávalo. Pokud vím, novelu Úkryt, kterou napsal za 2. světové války a německý spisovatel Thomas Mann řekl, že je to to nejlepší, co česká literatura dala světu, tu za války četly na pokračování americké rozhlasové stanice, takže popularita byla v Americe významná."


V dubnu roku 1945 vypálili nacisté kvůli spolupráci s partyzány valašskou obec Prlov a řadu jejích obyvatel zavraždili.

"Byl devatenáctý ročník, tudíž v té době měl 26 let, těsně před jeho narozeninama, byl v dubnu narozen... Byl vyučen stolařem a pracoval u Batě. Ale byl devatenáctý ročník, tak byl totálně nasazen do Německa, kde pracoval jako tesař," vypráví svědek tragédie v Prlově Jaroslav Juráň o svém bratru Antonínovi, který byl jednou z obětí. Vzpomínky Jaroslava Juráně na osudové události, které obec na samém konci války postihly, přineseme v některém z příštích dílů Historických obzorů.


V dubnu 1929 se narodila zpěvačka Judita Čeřovská.