Kalendárium

0:00
/
0:00

Uplynulý týden přinesl výročí ze světa filmu nebo sportu. Připomeneme si herečku Marii Rosůlkovou, film Kolja, úspěchy českých hokejistů i plavkyně Ilony Hlaváčkové. To vše v rubrice Martiny Lustigové.

15. května 1993 zemřela ve věku 91 let herečka Marie Rosůlková. Na divadelních prknech stála od roku 1921 až do roku 1982. Většina českých diváků ji ale zná spíše z televizních a filmových rolí: namátkou jmenujme seriál Taková normální rodinka nebo filmy Čtyři vraždy stačí, drahoušku a Zítra vstanu a opařím se čajem.

Svůj elán a skutečně neutuchající energii vysvětlovala Rosůlková svéráznou teorií, podle které se od skutečného věku odečítá doba, kterou člověk prospí. Na oslavě devadesátky tedy tvrdila, že jí je pětačtyřicet. "A je něco divného na tom, když je pětačtyřicetiletá ženská čilá, vtipná a svěží?" divila se naoko lichotkám z úst kolegů i známých.


Pouze třem českým nebo československým celovečerním filmům se podařilo získat prestižního Oscara. Po Obchodu na korze a Ostře sledovaných vlacích získal cenu americké filmové akademie snímek režiséra Jana Svěráka Kolja, který měl premiéru před jedenácti lety, 15. května 1996. V hlavních rolích příběhu, který se odehrává koncem 80. let v normalizačním Československu, zazářili Zdeněk Svěrák, který k filmu napsal i scénář, a Andrej Chalimon. Kromě Oscara Kolja získal i Zlatý Globus nebo šest Českých lvů, ceny si přivezl také z Japonska, Itálie nebo Španělska.

Kolja
Patří Kolja v české kinematografii mezi to nejlepší, co bylo v posledních letech natočeno? Ptáme se filmového kritika Jana Jaroše: "V rámci 90. let určitě. A v rámci toho, co máme možnost vidět dnes, včetně posledního Svěrákova filmu Vratné lahve, pokud Kolju postavíme do srovnání, tak se oproti jiným filmům vyznačuje na jedné straně naprosto bezchybnou, dokonalou profesionalitou všech složek, na druhé straně nesmírně strhujícím, oslovujícím příběhem. A právě propojení těchto dvou někdy obtížně propojovatelných prvků vlastně vytváří jedinečnost Kolji. A já myslím, že právě proto Kolja zůstává dodnes inspirativním příkladem."


Úspěšná generace českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem, Martinem Ručinským nebo Jiřím Šlégrem si před dvěma lety ve Vídni zajistila další titul mistrů světa, první po zlatém hattricku v letech 1999 až 2001. Rozhodlo o tom finálové vítězství nad Kanadou 3:0.

A do světa sportu nahlédneme ještě jednou... Dlouhých 27 let trvalo čekání českých plavců na zlatou medaili z mistrovství Evropy, než ho před třemi lety v Madridu ukončila v znakařské padesátce Ilona Hlaváčková. Vicemistryně světa z roku 2003 zaplavala 16. května svou oblíbenou trať za rovných 29 sekund a po roce tak oplatila těsnou porážku Španělce Nině Živaněvské. Trojnásobná česká plavkyně roku začala závodit v 11 letech a kromě četných domácích titulů a rekordů má na kontě i pět zlatých medailí z ME v krátkém bazénu. Před dvěma lety ukončila kariéru.