Plavce čeká generační výměna

0:00
/
0:00

Světový šampionát v kanadském Montrealu se letos českým plavcům příliš nevydařil. Nikomu z nich, ani Květoslavu Svobodovi, ani Iloně Hlaváčkové, ani dalším našim plavcům se nepodařilo proklouznout byť do semifinále. Snad jen Jana Pechanová v dálkovém plavání potěšila pátým místem na pět kilometrů a osmým pořadím na deset kilometrů. V dnešní sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka, se na české plavání podíváme očima Ilony Hlaváčkové.

Na mistrovství světa v Montrealu se naplnila prognóza českých bazénových plavců: mládí na světovou špičku ještě nestačí, zatímco zkušení plavci již nestačí. Nikdo z reprezentantů nepostoupil ani z rozplaveb a po předloňském historickém úspěchu v podobě stříbrné medaile Ilony Hlaváčkové a čtvrtého místa Květoslava Svobody se české plavání vrátilo do průměru.

Nutno však zdůraznit, že Květoslav Svoboda se drápe zpět na vrchol po tříměsíčním tréninkovém výpadku na začátku roku po kolapsu na evropském šampionátu v krátkém bazénu ve Vídni. "Mile potěšil. Po tom výpadku se nedalo očekávat, že bude na úrovni svých bývalých časů. Ale je srovnaný a já věřím, že se dostane zpátky," soudí trenérka reprezentace Jaroslava Passerová.

Znakařka Bohemians Praha Ilona Hlaváčková nebyla přesvědčena o svých šancích na postup už před rozplavbami na 50 metrů.

"Samozřejmě, že ta nervozita pomalinku přichází, ale na druhou stranu já, abych podala dobrý výkon, tu nervozitu potřebuji. Je to tedy dobře. Sama jsem zvědavá, jak to bude, protože se mi neplave ideálně tak, jak bych si představovala. Je to však těžko srovnatelné, protože v předcházejících letech jsem na závody přece jen jezdila trošku jinak připravená."

Nakonec to opravdu nevyšlo. Pro mnohé to bylo překvapením, protože předloni získala Ilona Hlaváčková na světovém klání v Barceloně stříbrnou medaili, loni na evropském šampionátu v Madridu dokonce zlatou. Sama byla po závodě zklamaná.

"Určitě. Musím říct, že jsem se o semifinále snažila trošku bojovat a doufala jsem, že mi to vyjde, ale soupeřky byly rychlejší a já jsem byla pomalá. Už před rozplavbami jsme se s trenérem shodli, že čas 29,60 sekundy by mohl stačit, nicméně jsem věděla, že bude hodně těžké to zaplavat, protože letos se mi ještě tento čas ráno nepodařilo zaplavat. Musela jsem do toho jít opravdu tvrdě a bylo to buď a nebo. Mám už za sebou spoustu závodů, a tak jsem se snažila zúročit své zkušenosti, které jsem těch závodech nastřádala. Bohužel tuto sezónu bylo všechno trošku jinak. Je to opravdu těžké. Nemám za sebou moc závodů, které by se mi nepodařily, v nichž bych takto propadla, ale jednou je vždy něco poprvé."

Důvod nezdaru je ale jednoduchý - česká plavkyně dokončuje studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu. V září čeká Ilonu Hlaváčkovou obhajoba diplomové práce a v říjnu státní zkouška.

"No, určitě je to tím, že jsem musela tréninkové dávky snížit, protože škola mi nedovolovala víc. Na trénování tudíž nebylo tolik času. Určitě by bylo perfektní, kdybych uměla striktně oddělit školu a závodění, ale myslím, že každý člověk to zná - když má nějaké starosti nebo nějakou aktuální věc k řešení, tak je těžké ji z hlavy vymazat úplně. I mně se to tedy prolíná."

Nejlepší česká znakařka dala všem na vědomí už před sezónou, že se chce plaváním především bavit, protože prioritou je studium. Ráda by ve škole nemyslela na závodění a naopak v bazénu na učení, ale je to velmi těžké.

Trenérka reprezentace Jaroslava Passerová už před šampionátem hovořila o nutnosti generační výměny a její slova plavci potvrdili. "Bylo to o mladých plavcích. Těm se vesměs dařilo, plavali na úrovni osobních rekordů. Naopak zkušeným se nevedlo," řekla Passerová.

Trenérku českých plavců potěšily výkony štafet, třebaže kolem jejich nominací bylo hodně diskusí. "Splnily očekávání, jen se nepovedla polohovka žen. Chlapům se ale hlavně na dvoustovce dařilo a mohou za dva roky bojovat o přímý postup na olympiádu," uvedla Passerová. Start v Pekingu kraulařům zajistí dvanácté místo ve světových tabulkách.

V budoucnu už nebude české plavání spoléhat na znakařku Hlaváčkovou, která v letošním roce uvažuje o konci kariéry. Své rozhodnutí skončit vzala zpět Marcela Kubalčíková, dál budou plavat i Daniel Málek či Jana Myšková, ale na těchto jménech české plavání v dalších letech prý stavět nemůže. "Těžko se jim odchází, když jsou u nás nejlepší," prohlásila Passerová.

Prapor může v dalších letech podle ní držet devatenáctiletá kraulařka Petra Klosová, která si v Montrealu takřka při každém startu vytvořila osobní rekord. "Ta má před sebou velkou budoucnost. Na ní bylo znát, že loni dostala kartu na olympiádu a tady už věděla, co ji čeká. Už ty zkušenosti trochu zúročila. Všimli si jí i trenéři z ostatních států," uvedla trenérka. Podobný názor má také Ilona Hlaváčková.

"Myslím si, že je dobře, že Péťa sbírá zkušenosti už na takových závodech a že už jich za chvilku bude mít natolik dost, aby to všechno mohla prodat a nastoupit místo nás. Je tady samozřejmě docela velká mezigenerační propast, a proto je třeba se po někom poohlédnout. Ona je určitě velká adeptka k tomu."

Petra Klosová bude moci svůj nesporný talent rozvíjet v USA, kam se na konci roku chystá odjet za studiem. Nastupuje na univerzitu v Dallasu, kde nyní působí další česká plavkyně Michelle Vlasáková a závodila tam také slavná Slovenka Martina Moravcová.